HIZLI ERİŞİM
04.10.2012

RAYLI SİSTEM KARATAŞTA ULAŞIMI RAHATLATTI

   Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 Haziran ayında yapımına başlanan Hafif Raylı Sistem 2. Etap Karataş Hattı, 16 Eylül 2012’den itibaren Akkent-Gar arasında hizmete girdi.
  
Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapımı tamamlanan ve 1 Mart 2011‘de yolcu taşımaya başlayan 1. Etap Raylı Sistem’in devamı olan hattın toplam uzunluğu 6 kilometre oldu. Karataş Etabı’nın devreye girmesi ile birlikte kentimizde Hafif Raylı Sistem’in daha önce 15 kilometre olan uzunluğu 21 kilometreye ulaşmış oldu.
  
Gaziantep halkına çağdaş, konforlu, hızlı ve ekonomik ulaşım çözümleri sunmak için çalıştıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Haziran 2011’de temelini attığımız 2.Etap Karataş Hattı’nı diğer projelerimizde olduğu gibi en kısa sürede tamamlayarak hizmete açtık. 1 yıl gibi çok kısa bir sürede tamamladığımız Etabın test sürüşlerini de tamamladık, bu proje ile birlikte Karataş Bölgesi’nde yaşayan yaklaşık 300 bin civarında vatandaşımızın kent merkezine kolaylıkla ulaşmasını sağlıyoruz” dedi.
  
Güzelbey, “2.Etabın yapımı sürerken 3.Etap’ın planlamasını da yaptık, geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz lansman toplantısında yeni güzergâhımızın İbrahimli olduğunu belirttik. Tramvayı birinci etabı yapılırken biz hep şunu söylüyorduk; biz ilk başta gövdeyi yapıyoruz. Bunun bir kolu Karataş, öbür kolu İbrahimli, diğer ayakları da GATEM, KÜSGET, Gazikent’tir. Şuan yaptığımız İbrahimli hattını da sayarsak toplam hat 27 kilometredir. Şuanda depo alanları da dâhil 55 kilometrelik bir tramvay hattı yapmış oluyoruz. Bunu başka şehirler ile kıyaslarsanız, Adana’nın 17 kilometre, İstanbul’un 125 kilometrelik hatta sahip olduğunu görürüz. Bu kıyasla hat uzunluğumuzun Gaziantep için çok iyi bir rakam olduğu daha rahat anlaşılır” diye konuştu.
  
‘İbrahimli ile birlikte önümüzdeki seneye kadar elimizdeki işi bitirmeye çalışacağız’ diyen Başkan Güzelbey, “Gaziantep’in ulaşımda en ucuz kent olmasını istiyoruz. Çünkü kentimizin öğrenci, memur, dar gelirli, kısacası herkes için her anlamda cazibe merkezi olmasını istiyoruz” dedi.
  
Raylı Sistem 2. Etap Karataş Projesi hakkında teknik bilgiler veren Ulaşım ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Hasan Kömürcü, “6 kilometre uzunluğunda olan etabımız üzerinde 7 peron yer alıyor. 1.Etap’ta yer alan 13 durak ile birlikte toplam durak sayısı 20 oldu. 15 araçla hizmet verdiğimiz Raylı Sistem ile vatandaşlarımız Akkent-Gar arasındaki mesafeyi 45 dakikada kat edebilmektedirler” dedi.
  
Karataş’tan her 12 dakikada bir araç hareket ettiğini belirten Hasan Kömürcü, “12 dakika olan bekleme süresini kısaltılarak vatandaşın ulaşımı daha da kolaylaştıracağız. Tramvay araçlarımız sabah ilk yolcu taşıma saati 06.24'te  başlayıp, gece son yolcuyu 23.12'de taşıyarak seferi bitirmeyi planlıyoruz. Akkent-Üniversite arasındaki ikinci etap Karataş sakinleri ile Gaziantep Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilerimizin kent merkezine ulaşımlarında büyük bir rahatlama sağlamıştır” diye konuştu.
  
Karataş 2.Etap Hafif Raylı Sistem çalışması kapsamında yeni bir imalat yaptıklarını belirten Fen İşleri Daire Başkanı H.Hüseyin Sülü de, “Raylı sistem güzergâhındaki tüm elektrik direklerini yer altına aldık. Ekiplerimiz tarafından güzergâhtaki tüm yatay ve düşey kotlar düzenlenerek, asfaltları yeniledik” dedi.
  
Vatandaşların, Karataş 2.Etap Raylı Sistem güzergahına ulaşımlarını sağlamak için Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı tarafından Beşyüzevler, Yeditepe, Burç kavşağından Gaziantep Üniversitesi durağına ring seferler düzenlenecektir.