İKİ GAZİNİN BULUŞMASINA AZ KALDI
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, kentte yeni açılan ve dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesinin fikir babası, en büyük destekçisi.
Güzelbey, Şimdiden on binlerce insanın ziyaret ettiği mozaik müzesinin aslında Gaziantepteki dönüşümün de simgesi olduğunu, eskiden sadece fıstık, baklava ve kebapla anılan kentin artık ünlü yemeklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel kimliğiyle ile de öne çıktığını söyledi.
EN BÜYÜK MOZAİK MÜZESİ BİZDE
Gaziantepteki bu değişim ve dönüşümü değerlendiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Müzeler Kenti olma yolundaki kentimizde, Büyükşehir Belediyesi olarak yaptırdığımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığına devrettiğimiz yeni müze binasındaki sergileme kapasitesi sayesinde, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi dünyanın en büyük mozaik müzesi konumuna geldi.
Daha önce dünyanın en büyük mozaik müzesi 1500 metre kare mozaikleri ile Tunustaki Bardo Müzesiydi, oysa bizde şu anda 1600 metre kare mozaik sergilenmekte ve yakında tüm çalışmalar bittiğinde sergilenen mozaikler 2650 metrekareye çıkacak. 30 bin metre kare alan üzerine kurduğumuz Zeugma Mozaik Müzesi, sergilenen mozaik miktarının yanı sıra renk armonisi ile de dünyanın en değerli mozaikleri olarak tanımlanmaktadır dedi.
Başkan Güzelbey, Üç müze daha yapıyoruz. Biri Atatürk Anı Evi, Türkiyede örneği yok. Diğeri Kendirli Gazi Kültür Merkezi, Atatürkün Gaziantepe gelişinde halka hitap ettiği balkonun olduğu bina. Burada konuşan, hareket eden bir Atatürk Balmumu heykeli olacak. Çocuklar salonda oturacak, perde açılacak ve Atatürk, Nutku okuyacak. Türkiyede yaşayan en iyi Atatürk heykeltıraşı Yılmaz Büyükerşendir dediler. Hocayı ikna ettim, beraber Amerikaya gittik. Hoca iki gün atölyede çalıştı ve değişiklikleri yaptı. Üçüncü yaptırdığımız müze ise Sunay Akın ile Oyuncak Müzesi. Müzemizi, Bey mahallesindeki restore ettirdiğimiz güzel bir eski Antep evi içinde yapılandırmaktayız. Oyuncaklarla dünyanın değişim, gelişim sürecinin gözlenebildiği, müze değeri olan oyuncakların sergilendiği, çocuk büyük herkesin hayal dünyalarına dokunacak bir müze olacak diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gazianteplilere, bir değişiklik olmaması halinde, 8 Şubat Gazilik Unvanı törenlerinde ya da yetiştirilebilirse 26 Ocak Ulu Önderin Gaziantepe gelişinin yıl dönümünde açılış yapma planları olduğu bilgisini verdi. İçindeki animatronik robot sayesinde hareket imkanı sağlayan Balmumu Atatürk Heykeli için Floridadaki bir ekibe sipariş verildi, özel ekip işe koyuldu.
BÜYÜKERŞEN DESTEK OLDU
Özel ekip işe koyuldu ama heykel Atatürke benzemedi. Güzelbey de bu konuda uzman olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşenden yardım istedi. Güzelbey, Atatürk Heykelleri konusunda büyük çalışmalar yapan Büyükerşenden yardım istedim. Başkan yoğun programına rağmen kıramadı ve benimle Amerikaya geldi. Yılmaz Başkanın yaptığı çalışmalarla heykel Atatürke benzer hale getirildi. Gaziantepe getirilişini heyecanla bekliyoruz dedi.
BOYUT AYNI