MUSEM DÜNYA GIDA İSRAFINI ÖNLEME HAFTASI ATÖLYELERİ
Gıda israfı, tüm emeklerin çöpe atılması demektir.
09-16 Ekim Dünya Gıda Günü ve Gıda İsrafını Önleme Haftası olarak 1976’ dan bu yana ülkemizde de anılmaktadır. Günümüzde yaşanan tüketim çılgınlığı beraberinde israfı da getirmektedir. Endüstrileşmiş ülkelerde tüketicilerin davranışları gıda israfının başlıca sebebi olarak görülüyor. Dünyanın en çok gıda israfı yaşanan ülkeleri arasında yer almaktayız. En çok israf edilen gıdaların başında da ekmek geliyor.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına bağlı hizmet veren Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi de gıda israfına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için bayat ekmeklerin değerlendirildiği, arasında yöresel yemeklerinde bulunduğu bir atölye gerçekleştirdi.“İsrafa Hayır, Haydi, gelin bugün bir omaç yaparak bayat ekmeklerimizi değerlendirelim” sloganı ile MUSEM’de gerçekleştirilen atölye çalışmalarında, katılımcılara Altı Tiritli Kebap, Omaç, Çullu Papa, Öcce, Vişne Tiridi, Muhammaradan oluşan bir menü öğretildi.
Nüfusun sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlama ve kaynakları verimli kullanarak israfı önleme noktasında; Yediğimiz bir lokma ekmeğin, bir kaşık yemeğin, bir bardak sütün, bir zeytin tanesinin, bir meyvenin sofralarımıza gelinceye kadar harcanan emekleri unutmamalıyız. Dengeli beslenip, yeteri kadar besin tüketmeliyiz. Yiyecekleri dikkatli kullanmak, artanı değerlendirmek, savurganlığın önlenmesinde etkilidir. Gıda israfı, milletçe fakirliğe giden yolu hazırlamak, hızlandırmaktır.
“Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir.” (Hadis)