GAZİANTEP?iN GASTRONOMİ ELÇİLERİ PANELİ GERÇEKLEŞTİ
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Gaziantep Geliştirme Vakfı koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile Türk Hava Yolları gibi çok sayıda kurum ve kuruluşun desteğiyle düzenlenen Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali kapsamında Ahmet Ümit moderatörlüğünde, Tahir Tekin Öztan, Nuri Develi, Nadir Güllü, Hamdi Arpacı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin katılımıyla “Gaziantep’in Gastronomi Elçileri” konulu panel gerçekleşti. Panelde, gerek İstanbul’da gerekse tüm Dünya’da Gaziantep sofrasının daha fazla öne çıkması için Gaziantep’in itici bir güç olması gerektiğinden bahsedildi.
Gaziantep’in marka yüzlerinin yer aldığı panelde, gastronominin başkenti Gaziantep’in tanınırlılığını yükseltmenin yöntemleri üzerine konuşuldu. Şehirlilik bilinci için bu tür festivallerin gerektiğini vurgulayan Ahmet Ümit, gastronominin ne kadar önemli olduğununun altını çizdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,“Geçmişten aldığımız gücü geleceğe taşımak için çalışıyoruz.” ifadelerini kullanarak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Geliştirme Vakfı ev sahipliğinde çok sayıda kurum ve kuruluşların desteğinde Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali fikrinin nasıl doğduğunu anlattı. Festivalle, tarihin verdiği birikimini güneş ve toprak ile harmanlayarak zengin bir mutfak kültürünü ortaya çıkaran Gaziantep’in, bu zenginliğini uluslararası arenaya taşıyacaklarını belirterek, 40 ülkeden 41 şefin katılımıyla büyük bir festivale ev sahipliği etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Coğrafi işaret belgesi almanın öneminden bu yönde yapılan çalışmalardan bahsederek yerel mutfakta yerel ürünlerde yapılan çalışmalardan bilgiler aktardı.
Nuri Develi ise, Develi Restoranın hikayesini ve başarısını anlattı. “Gittiğimiz yerlerde oranın mimarisi ve mutfağı dikkatimizi çeker. Türkiye ise mutfak zenginliğine sahip” ifadelerini kullanarak. Arif Develi’nin küçük yaşta işe başlamasıyle başlayan Develi Restoran hikayesini dinleyicilerle paylaştı. 1912 yılında başlayan hikayenin 106 yıldır devam ettiğini aktardı. “Geleneklerden kopmadan yeniliği takip etmek gerekiyor.” dedi.
Sahan Restoran sahibi Tahir Öztan, Antep yemeklerinin standart oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Antep yemeğinin her yerde aynı şekilde sunulması gerektiğini aktardı. Bir ülkenin tanıtımının mutfağından geçtiğini vurguladı. Eğitime, tanıtıma önem verilmesi gerktiğini söyledi. Hijyen, tanıtım ve birlik beraberlik öğelerinin birarada olduğunu belirterek “Dünya bir else mutfağı Gaziantep” ifadesini kullandı.
Nadir Güllü, ise Ahmet Ümit’in mucize olarak ifade ettiği baklavanın hikayesini anlattı. Babanın el verdiği bir meslek olduğunu söyleyerek markaların nasıl ayakta kaldığını söyledi. “Elimiz aşta, kalbimiz aşkta” olacak ifadesini kullandı. “Konuşulan isim, konuşulan marka, konuşulan şehir, konuşulan ülke olacaksın” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Ahmet Ümit, “Kurum olan yer, medeni olan yerdir” ifadesini kullanarak, yemek kültürünün giderek geliştiğini ve yemeğin çok önemli bir noktada olduğunun altını çizdi.
Panel sonunda ise, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Ak PArti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu tarafından festival anısına Gastroantepfest’e özel olarak hazırlanan tabaklar panelistlere hediye verildi.