GAZİANTEP GEZEGENEVİ ve BİLİM MERKEZİ TÜBİTEM KONFERANS'INDA
TÜBİTAK ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle, Konya Bilim Merkezi’nin ev sahipliğinde 17-18 Mayıs 2017 tarihlerinde düzenlenen, I.Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı’na (TÜBİTEM), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Gezegenevi ve Bilim Merkezi, “Planetaryumlar, Çeşitleri ve Eğitim İçindeki Yeri” adlı sunumuyla katıldı.
Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ve iki gün boyunca devam eden programa; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Hasan Ali Çelik, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. A. Arif Ergin, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tahir Akyürek ve Necmettin Erbakan, KTO Karatay, Konya Tarım Üniversiteleri rektörleri,Tübitak, Türkiye'deki bilim merkezleri, bilim müzeleri, akademisyenler, bilim merkezleri için üretim yapan firmalar ve diğer yetkililer katıldı.
Konya Bilim Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, “Bilim merkezlerinin Yeni Türkiye için atılan adımların çekirdek noktasına oturduğunu belirterek, bu tür etkinliklerin gençleri bilime, bilimsel düşünmeye ve yenilikçiliğe yönelttiği için önemli olduğunu” söyledi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik ise bu konferansların düzenli olarak yapılmasının önemine dikkat çekti. Çelik, "Halkımıza yüksek yaşam standartları sunabilmemiz için en değerli kaynağımız olan insanı bu ortamın içine çekmemiz, bilim ortamı içinde yoğurmamız ve geleceğimize güç katmak için yetiştirmemiz şarttır" diye konuştu.
18 Mayıs akşamına kadar devam eden konferans kapsamında bilim merkezi sergi tasarım ve üretim süreçleri, bilim merkezleri işbirliği projeleri, gezici sergiler, eğitim alanları, planetaryum, STEM eğitimi uygulamaları, TÜBİTAK Bilim ve Toplum destekleri gibi konulara ilişkin sunumlar yapıldı.
Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi tarafından “Planetaryumlar, Çeşitleri ve Eğitim İçindeki Yeri” başlıklı sunumda;“Planetaryumlar, kubbelerinde gökyüzü simülasyonu ya da film sunumu yapılabilen çok özel gösteri mekanlarıdır. Opto-mekanik olan ve yıldız projektörü olarak da adlandırılan türleri 1920’lerin başından itibaren Almanya’dan başlayarak tüm dünyaya yayılmıştır. Türkiye’de ise sabit kubbeli 20 civarında planetaryum mevcuttur. Bunların yedisi hariç tamamı halka açıktır. Halka açık ilk sabit planetaryum, 25 Aralık 2010’da açılan Gaziantep Gezegenevidir. Planetaryumların geleneksel hizmetlerinin başında “Bu gece gökyüzünde ne var?”canlı sunumu gelir. Dijital sistemlerde gösterilen filmler de ağırlıkla belgesel formatında ve uzay temalıdır. Buradan yola çıkarak planetaryum içeriklerinin başta astronomi olmak üzere tüm fen bilimleriyle yakından ilişkili olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle planetaryumlar ve bilim merkezleri hem birbirlerini tamamlamakta hem de okul dışı öğrenme ortamlarının başında gelmektedirler.” sözleriyle planetaryumların öneminden bahsedildi.