HIZLI ERİŞİM
05.12.2018

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3.UNWTO/UNESCO KÜLTÜR ve TURİZM KONFERANSINA KATILDI

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) iş birliğiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde 3-4 Aralık 2018 tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen "3.Dünya Turizm ve Kültür Konferansı"nda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de yerini aldı.

Etkinlik açılışına Kültür ve Turizm Bakanımız M. Nuri Ersoy, UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca ve İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Asghar Mounesan başta olmak üzere kültür ve turizmden sorumlu bakanların yanı sıra dünya turizm ve kültür endüstrilerinin önde gelen isimleri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy; "İstanbul'u dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Sürdürülebilir kalkınmaya kültür ve turizmin katkısını konuşacağımız konferansımızı, bu kapsamdaki küresel zorluklara yönelik ortak bir vizyon ve yol haritası çıkarılması açısından çok önemsiyorum. Turizm şüphesiz dünyada en hızlı gelişen sektörlerden biri. Ülke ekonomilerine yaptığı yadsınamaz katkının yanı sıra halkların birbirlerini tanımaları ve evrensel barış için de son derece önemli bir araç. Öte yandan, dünya genelindeki turizm hareketlerine baktığımızda seyahatlerin yüzde 40'ının kültür turizmi odaklı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla kültür ve turizmin aynı başlık altında ele alınmasının çok yerinde olduğunu düşünüyorum." dedi.

Bakan Ersoy, Türkiye'nin sahip olduğu büyük potansiyelin aynı zamanda büyük ve tarihi bir sorumluluk da yüklediğine işaret ederek, "An itibarıyla 153 farklı noktada arkeolojik kazılarımız devam ediyor. Tarihin belli dönemlerine ışık tutacak bu çalışmaları çok ama çok önemsiyoruz. Geçtiğimiz günlerde biliyorsunuz dünyaca ünlü 'Çingene Kızı' mozaiğimizin kayıp parçalarına kavuştuk. Bu hususta ABD yetkililerine de hassasiyetlerinden ve iyi niyetli yaklaşımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Çingene Kızı'nın sevincinden sonra yüzümüzü güldüren bir gelişme daha oldu. 'Dede Korkut Destanı'mız, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili listesine oy birliği ile dahil edildi." diye konuştu.

Konferansta; seyahatlerin %40’ının kültür ve turizm odaklı gerçekleştiği, kültürün korunarak, turizmle ilişkili bir şekilde sürdürülebilirliğinin sağlanması için neler yapılabileceği, sürdürülebilir turizmin sağlanması için neler yapılması gerektiği değerlendirildi. Turizmde inovatif yaklaşımların önemi, teknoloji ile destinasyonların nasıl cazibe merkezi haline getirilebileceği ve yeşil(çevreci)turizm için yapılması gereken çalışmalara değinildi. Çağımızda ekolojik turizmin giderek daha da önem kazandığı, seyahatlerde turistlerin destinasyona has kültürü de deneyimlemeyi arzu ettiği belirtildi. Somut olmayan kültürel mirasların, doğru bir şekilde korumaya alınmasının gerekliliğinin önemi vurgulandı. Özellikle el sanatlarının korunarak, kadınların desteklenmesi ile ilgili projeler geliştirilmesi gerektiği bildirildi.

Etkinlikte, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziantep Mutfağı tanıtımı gerçekleştirildi. Gaziantep Mutfağına has lezzetlerden tatlı-tuzlu kahke, cevizli sucuk, narlı-sade lokum, tuzlu fıstık, kutulu dilim baklava, salçalı ekmek ikramları yapıldı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz Standımızı ziyaret ederek, etkinliklere aktif katılımımızdan dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediyesine tebriklerini iletti.