DR. ENDER SARAÇ GAZİANTEP YEMEKLERİ İLE SAĞLIKLI, GENÇ VE FORMDA KALMANIN SIRLARINI ANLATTI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Sağlık Sohbetleri programı kapsamında düzenlenen Dr. Ender Saraç ile ''Sağlıklı,Genç ve Formda Olmanın Sırları'' söyleşi programı 23 Mart Cumartesi 14:00'de Ticaret Odası Salonun'da gerçekleşti.
Özellikle hanımların büyük ilgi gösterdiği söyleşide formda kalmanın sırlarını anlatan Ender Saraç, beslenme kurallarını yineledi ve Gaziantep Mutfağı ile ilgili özel açıklamalar yaptı. Erkeklerde bel kalınlığının 94 cm,kadınlarda ise bu ölçü 88 cm'yi geçmemeli diyerek ikaz etti. Geçtiği takdirde 22 hastalığın ortaya çıktığını dile getirdi. Son yıllarda halkımızın biraz tembelleştiğini söyleyen Saraç, ''Söylendiği gibi Göbek Türk kası değildir. Hastalığa davettir. Çanakkale'de Kurtuluş Savaşı'nda dedelerimize bakın,hepsi zayıf. Onların mirası yöresel mutfağı yaşatmaya çalışıyoruz ama hazır gıdaları tüketmeyi tercih ediyoruz. Biz biraz tembelleştik. Bu bize, Türk milletine hiç yakışmıyor''şeklinde konuşarak mevsime göre yapılan sağlıklı tercihlerin, egzersiz yapmanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Sağlıklı beslenmenin altın kurallarından birinin de beyaz un ve ekmekten, şekerden uzak durmak olduğunu belirten Saraç, ''Evinize beyaz ekmek sokmayın. Şekerden ve katkılı ürünlerden mutlaka uzak durun. Eğer şeker tüketiyorsanız spor yapmanız gerekiyor '' dedi ve sıkça tüketilen içeceklerin kalori değerlerinden söz etti. Asitli İçeceklerde daha çok kalorinin olduğunu söyleyen Dr. Ender Saraç,içeriğinde glikoz şurubu,mısır şurubu yazan içecekleri almamalarını, özellikle çocuklara kesinlikle içirmemelerini önerdi. Bunun yerine alkali içecekleri tercih etmelisiniz diyerek ''Yasemin, Nane, Rezene, papatya, Melisa, yeşil çay tüketin, Ne olursa olsun karbonhidrat ve proteini bir arada tüketmeyin. Proteinin yanında lifli posalı yiyecekler tüketin. 6 ayda bir mutlaka kan tahlili yaptırın''açıklamasında bulundu.
Konuşmalarına Antep mutfağına övgüler yağdırarak devam eden Saraç, ''Biliyorum ki çok güzel bir mutfağa sahipsiniz. Baklavanız, kebaplarınız, tencere ve fırın yemeklerinizi sayarken iştahın açılmaması mümkün değil. Ama bununla birlikte harika baharatlarınız ve organik ürün zenginliğiniz de var mutlaka herşeyi dengeleyin. Bu yörede yetişen bitki ve baharatların yemek kültürünüzü desteklediğini unutmayın. Hiçbirşeyin rengi tadı kokusu tesadüf değildir. Yörenize özel bitkilerin ne işe yaradıklarını öğrenip tüketin, mesela Zahter çayı hepsinin kralı kolesterol şeker damar sertliğini söküp atar, ödem ve parazit temizler, Pul biber kolesterolü düşürür, Menengiç mantarı önler şekeri düşürür, idrar söktürür. Tarhunu kaynatıp içine karanfil atarak içtiğinizde mutlaka insülin ve şekere çok iyi gelecektir, Sumak kan yapar antioksidan özelliği için salatalarda kullanın, Sumak ekşisini unutmayın, kansere karşı korur, Nane çayı sıcakta ferahlatır, Meyan şerbetini kaybetmeyin'' diyerek dengeli beslenmede yöreye özgü yemekler ile bitki ve baharatların kullanımının önemini vurguladı.
Gaziantep Ticaret Odası'nın salonunda gerçekleşen söyleşi programının sonunda Genel Sekreter Yardımcısı Oya Alpay tarafından Dr.Ender Saraç'a kutnu şal takdim edildi.