ÇOCUKLAR SAMANADAM İLE BULUŞTU
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin büyük emekler ve çabalar sonucu çocukların hizmetine açtığı Gaziantep Çocuk Kütüphanesi, Hasan Celal Güzel Spor ve Kültür Vadisi Nurgana Çocuk Kütüphanesi, Güvenevler Çocuk Kütüphanesi'nde 9 Ocak'ta coşkulu etkinliklere sahne oldu.
Çocukların hizmetine açılan üç kütüphane de, hem tasarım ve hem içerik açısından bu yüzyıla yakışır türdendir. Kodlama laboratuvarından tutun atölyelere kadar çocuklar için okumayı ve düşünmeyi sevdirecek her imkân düşünülmüştür. Bu çerçevede kitapları çocuklar tarafından çok sevilen yaratıcı yazar ve filozof Anooshirvan Miandji çocuklarla buluşmuştur. Yazarın kitaplarını çocuklara hediye eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ayrıca 3 çocuk kütüphanesi olan ilk şehir unvanını elinde tutmaktadır.
Anooshirvan Miandji'nin katılımıyla gerçekleşen söyleşide, çocuklara bilginin kaynağı ve erdemler üzerine konuşmalar yaptı. Miandji “çocuklar sizce en önemli görevimiz nedir? Doktor veya mühendis olmak mı? yoksa iyi bir insan olmak mı? Eğer burada herkesin söylediği gibi iyi bir insan olmak önemli ise o zaman bir insanı iyi yapan nedir? Bilgisi mi ahlakı mı? Çünkü bilgiyi kötüye kullanmak da mümkün. O zaman bakın size ne diyeceğim, burasına lütfen dikkat edin. Bilgiden önce o bilgiyi kullanma ahlakı gelir ve ahlak aslında yapmamız gerekenlerden çok yapmamız gerekenlerle ilgili. En büyük ahlak bilgi “zarar vermemektir”. Çünkü en değeri şey “ can” dır. Kimsenin canını almayacağız, canını sıkmayacağız, canını üzmeyeceğiz, niye? Çünkü can almak kolay ama can vermek çok zordur. Bu yüzde sevmek sevilmekten önce gelir.”
Çocukların dikkatine çekmekte çok başarılı olan Miandji, konuşurken eğlendirmeyi de ihmal etmedi. Konuşmaları sık sık alkışlar, ıslıklar ve kahkahalar ile kesilen yazar tüm çocukların kitaplarını tek tek imzaladı.
Miandji Ankara’ya dönmeden önce duygularını şu şekilde özetledi “ …çocukların zekasını gördünüz mü…inanılmaz istekliler, bazılarının belki ilk kitabı ama okumaya öğrenmeye ne kadar hevesliler, bunlar işte bizim geleceğimiz, temel ne kadar sağlamsa üzerine inşa edilecek medeniyet o kadar sağlam olacak…Nurgana Çocuk Kütüphanesinde çocuklar belki tüm kitapları imzalamaya zamanımız olmayabilir dediğimizde neredeyse isyan çıkacaktı…hepsinin kitaplarını tek tek imzaladık…Gaziantep Büyükşehir belediyesinin bu başarıda emeği büyüktür…”
Anooshirvan Miandji bir anısını da vurgulamak istedi “Nurgana Çocuk Kütüphanesinde çocukları servise yolcu ederken bir kız çocuğu bana yanaştı ve kısık bir sesle söyledi “…öğretmenim…” ben de efendim dedim, tekrar etti “…öğretmenim…” ben de tekrar ettim “söyle canım ne istiyorsun?”…sonra utangaç bir yüz ifadesiyle “ ..öğretmenim…ben size sarılabilir miyim?” dedi. Ben de ellerime açıp tabi ki dedim, o sarıldı ama diğerleri de koşup sarıldı. Bu duyguyu ifade etmeye kelimeler yetemez. Harika yürekleri ve akılları olan bu çocukları görmeye tekrar geleceğim.” ifadelerini kullandı.