GASTROANTEPFEST ‘HASAT GÜNLERİ’NDE ‘GAZİANTEP MUTFAĞINDA MARKALAŞMANIN ÖNEMİ’ PANELİ
Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Gaziantep Mutfağında Markalaşmanın Önemi’ başlıklı panelde, Gaziantep mutfağında lezzetin görsellikle birlikte ön plana çıkarıldığı ve kullanılan ürünlerin markalaşması yolunda önemli bir yere sahip olduğu üzerine konuşuldu.
Orkide Pastaneleri işletme sahibi Mustafa Özgüler, ‘Geçmişten geleceğe Gaziantep mutfağını nasıl yorumlarsınız?’ sorusuna, geçmişte birkaç çeşit pasta çeşidinin olduğunu belirterek, zamanla ürün çeşitliğinin arttığını ve bunun işletmelerinin dik duruşları sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Katmerin eskiden var olan ancak kaybolmuş bir lezzet olduğunu belirterek, ufak dokunuşlarla geliştirilip farklı bir yere geldiğini sözlerine ekledi.
132 yıllık bir işletme olan İmam Çağdaş’ın dördüncü nesil temsilcisi Burhan Çağdaş, ‘Geçmişten bugüne neler değişti?’ sorusuna; geçmişten bugüne değişmeyen tek şeyin lezzetin ve kalitenin olduğunu vurguladı. Malzemeden ve lezzetten vazgeçilmediği sürece kalitenin devam ettiğini belirtti. Baklavada inovasyonun da yer aldığını belirtirken, Antep fıstığının ön plana çıkmasıyla fıstıklı baklava taleplerinin arttığını dile getirdi. Ekonomik gelişmenin artmasıyla birlikte baklava ve katmer taleplerinde de artış olduğunu sözlerine ekledi.
Koçak Baklava işletmesinin ustası olan Coşkun Koçak, hammadde seçiminden tüketiciye ulaşana dek her aşamada kontrolü elden bırakmadan günden güne büyüyen ekibi ile büyük bir özen göstererek üretim yaptıklarından bahsetti. Gaziantep baklavasının sırrının, ham maddelerinin zamanında toplanmasının ve baklava hamurunun elle açılmasının önemli olduğunu belirtti. Gaziantep baklavasının dejenere uğraması sorusuna; ucuz malzemelerin kullanılması nedeniyle baklavanın dejenereye uğradığının altını çizdi. Coğrafi işarete uyarak ve fazla şubeleşmenin önüne geçerek baklavanın korunabileceğini sözlerine ekledi.
Panel sonunda günün anısına Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Oya Alpay, Gazibel Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Murat Tural, Gaziantep'i Geliştirme Vakfı Genel Sekreteri Mustafa Şen ve Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanı Gazi Kördeve tarafından katılımcılara günün anısına Zeugma-Çingene Kızı betimli tabak hediye edildi.