GASTROANTEPFEST ‘HASAT GÜNLERİ’ AÇILIŞ KONUŞMALARI İLE BAŞLADI
Gaziantep’in zengin mutfağıyla sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşımayı hedefleyen Uluslararası GastroAntep Festivali bu yıl Dünya’yı ve Türkiye’yi etkisi altına alan COVID-19 Salgını nedeniyle ‘GastroAntep Hasat Günleri’ olarak dijital ortamlarda canlı yayınlarla gerçekleştirildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) koordinasyonunda, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) iş birliği içinde düzenlenen ‘GastroAntep Hasat Günleri’nde; yerli yabancı şefler, gastronomi profesyonelleri, Türkiye’nin önemli yatırımcıları ve gurmelerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası gazeteci olmak üzere çok sayıda yerli-yabancı basın yer aldı.
‘GastroAntep Hasat Günleri’ ile gastronominin Başkenti olan Gazi şehir; geleneksel lokantaları, yerel gıda ürünleri ve zengin kültürüyle dünyanın en önemli gastronomi destinasyonlarından biri olduğunu bir kez daha ispatladı.
GastroAntep Hasat Günleri’ açılışı Batalhöyük’te Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Halkoyunları Topluluğu tarafından COVID-19 tedbirleri çerçevesinde gerçekleştirilen performans ile başladı. Ardından, Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Mehmet Sait Kirazoğlu, Derya Bakbak, MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ilçe belediye başkanları, STK başkanları, yerli yabancı şefler, gastronomi profesyonelleri, Türkiye’nin önemli yatırımcıları ve gurmeleri, ulusal ve uluslararası gazetecilerin katılımları ile Antepfıstığı hasadı ve Şire yapımı gerçekleşti. Batalhöyük fıstık bahçesinde ağaçlardan fıstık toplandı, Antepfıstığı hasadının ardından ise ‘Şire’ yapımı adım adım geleneğe uygun bir şekilde ceviz ve fıstık batırılarak gerçekleştirildi. Hasatların ardından ‘Kuruluk’ yapımıyla ilgili mizansen gerçekleştirilerek önemli noktalara değinildi.
GastroAntep Hasat Günleri açılış konuşmaları, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz tarafından yapıldı. Konuşmalar sonrasında ise program panel, oturum ve workshoplarla devam etti.
‘GastroAntep Hasat Günleri’ kapsamında iki gün boyunca,“Gastronomi’de Kadın Girişimciliği”, “Gastronomide Yerel Coğrafya’nın Önemi”, “Gastroekonomi Perspektifinden Tarımsal Üretim”, “Otellerde Yöresel Yemek Günlerinin Turizme Katkısı”, “Gaziantep Mutfağı’nda Markalaşmanın Önemi”, “Bölgesel Ürünlerin Zincir Marketler Adaptasyonu” başlıkları ile alanında uzman katılımcılarla paneller; gastronomi konusu üzerinde sektörün önde gelen temsilcileri ve alanında uzman katılımcılarla oturumlar; Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, pasta şefleri, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri ve şeflerinin katılımlarıyla geniş bir platformda Gaziantep ürünleri yeniden yorumlanarak, farklı tekniklerde workshoplar yapıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile GastroAntep resmi web sitelerinden, sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlarla gerçekleştirildi
İki gün boyunca gün içerisinde iki kez Gaziantep yöresel lezzetlerden sucuk, dilme, sıcak bastık, cevizli-fıstıklı sucuk, sütlaç, zerde, Antepfıstıklı-sade kurabiye, sarma, kahke, içli köfte, peynirli börek, kuru pasta çeşitli olmak üzere tadımlık ikramların yanında limonata, soğuk menengiç, kahve, çay içecek ikramları yapıldı.