HIZLI ERİŞİM
20.01.2017

ANTEP YUVALAMASI ve ANTEP BEYRANI COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİNİ ALDI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu’na  “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” alınmak üzere başvurusu yapılan Gaziantep mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden “Antep Beyranı” ve “Antep Yuvalaması”nın coğrafi işaret tescili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı.

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Ankara’daki merkezinde gerçekleşen tescil takdim törenine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan katıldı. Törende Şahin, tescil belgesini Bilim Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik’in elinden aldı.  

Törene katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, yaptığı konuşmada, Antep Beyranı ve Antep Yuvarlaması yemeklerine verilen belgelerle birlikte, Türkiye'deki coğrafi işaret sayısının 200'e çıktığını bildirdi.

Gaziantep'in, coğrafi işaretler konusunda farkındalığı yüksek şehirlerin başında geldiğine işaret eden Çelik, AB nezdinde tescil edilen ilk coğrafi işaretin de Antep baklavası olduğunu vurguladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, törende yaptığı konuşmada, coğrafi işaret tescili konusunun dünya meselesi olduğunu yarım asırdan fazla bir süredir Avrupa’nın önem verdiği bu konuyla ilgili Türkiye’de de farkındalığın artması gerektiğine dikkat çekerek,  Anadolu’nun her noktasının bir hazine olduğunu vurguladı.

Tescillenen yemekler hakkında bilgi veren Şahin, Yuvalama'nın sadece yemek olmadığını aynı zamanda bayramların birleştirici unsuru olarak kültürel bir değer taşıdığının altını çizdi. Gaziantep mutfağının diğer lezzeti Beyran'ın ise doktorlar tarafından kas-kemik hastalığında önerilen bir yemek olarak eşsiz lezzetiyle, hem sağlık hem de lezzette önemli bir noktada olduğunu vurguladı.

2 yıl süren çalışmalar sonucunda Gaziantep mutfağının UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Gastronomi Ağı’na giren ilk ve tek Türk şehri olduğunu belirten Şahin, atalarımızdan aldığımız mirası bugünün şahidi olarak geleceğe ve çocuklarımıza aktarmanın, sahip çıkmanın gerekli olduğunu söyledi. Coğrafi işaret için sırada Şiveydiz, Menengiç kahvesi ve Antep lahmacununun başvurularının olduğunu belirten Şahin, 81 ile örnek olmak istediklerini dile getirdi.

Ankara’da bulunan Gaziantep dernek temsilcilerinin de katıldığı törenin ardından tüm katılımcılara Antep Beyranı, Antep Yuvarlaması, Baklava ve Gaziantep Mutfağı’na ait yöresel ürünlerden kahke, cevizli sucuk, muska, fitil vb şirinlikler, Antepfıstığı ve Menengiç kahvesi ikram edildi.