HIZLI ERİŞİM
15.04.2019

2.GAZİANTEP ULUSLARASI OPERA BALE FESTİVALİ "PİRİ REİS" BALESİ İLE BAŞLADI

PİRİ REİS’İN HAYATI GÖRSEL ŞÖLENLE SAHNELENDİ

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Ticaret Odası, Şehitkamil Belediyesi iş birliği ile düzenlenen 2. Gaziantep Uluslararası Opera Bale Festivali 15 Nisan tarihinde başladı.

Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından Türk Denizcilik tarihi klasiklerinden “Piri Reis” Balesi 15 Nisan'da GAUN Mavera Kültür ve Sanat Merkezi Ana Salonunda gerçekleşti.

Müzikleri Can Atilla'ya, koreografi ve librettosu Armağan Davran ve Volkan Ersoy'a ait olan, Osmanlı'nın yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan denizlerin piri Muhiddin Piri Bey'in hayatı, bale sahnesine taşındı.

İki perdeden oluşan eser, GAUN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi Sahnesi'nde binlerce sanatseverlerle buluştu.

1.PERDE

Osmanlı İmparatorluğu, Kemal Reis'i Endülüslü Müslümanlara yardım etmesi için görevlendirir. Kemal Reis daha sonra 'Piri Reis ' adını alacak yeğeni Muhiddini Piri'yi de yanına alarak yola çıkar. Muhiddin Piri, dünya denizcilik tarihine geçecek olan haritalarına ve Kitab-ı Bahriyesi'ne kaynak oluşturacak notlarını bu seyahatlerde tutmaya başlar. Fetihlerde gösterdiği tarihsel başarılardan sonra 'Piri Reis' olarak anılır. Kemal Reis'i bir deniz kazasında kaybettikten sonra bir dönem inzivaya çekilen Piri Reis, daha sonra elindeki bilgileri ve haritaları birleştirerek 'İlk Dünya Haritası'nı çizmeye başlar. Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferine katılan Piri Reis, burada Mısırlı güzel Amunet'i görür ve birbirlerine âşık olurlar. Amunet'in ağabeyi Osahar, kız kardeşinin bir düşmana âşık olduğunu duyunca çıldırır ve Piri Reis'in canına kasteder. Saldırıdan son anda kurtulan Piri Reis, kalbindeki acıyla yurduna döner.

2.PERDE

Kanuni Sultan Süleyman tahta geçtikten sonra Piri Reis'e 'Derya Beyi' unvanını verir. Piri Reis, Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa ile birlikte çıktığı bir seferde ani bir fırtına sonucu rotasını kaybeden ve batmak üzere olan gemisini büyük bir ustalıkla kurtarır. Piri Reis'in ne kadar büyük bir denizci olduğunu gören Pargalı İbrahim Paşa onu Kanuni'nin huzuruna çıkarmak için sabırsızlanmaktadır. Mısır'da ise Amunet, Piri Reis'e olan aşkını mektuba dökmektedir. Küçücük kalbine sığmayan duygular sel olur taşar mektuba. O sırada odaya giren Osahar kardeşine engel olmak ister. Uzaklarda, Topkapı Sarayı'ndaki büyük törende Piri Reis, bitirdiği 'Kitab-ı Bahriye'sini padişaha takdim eder. Kitaptaki haritaların ve dünya haritasının tüm detaylarını, diğer kıtalardaki yaşam biçimlerini, resmettiği hikâyeleri ve olayları anlatır. Kanuni bir yüzük hediye ederek ödüllendirir onu. Ceza ise bir kuşun kanadında gelir tez vakit: Amunet aşkı uğruna ölmüştür. Piri umutla umutsuzluk arasındaki sanrıda Amunet ile vedalaşır. Sonsuz buluşma öncesi son kez uğurlar büyük aşkını. Günü geldiğinde geride büyük değerler bırakmanın huzuru ile ona kavuşacağına inanarak.

Dev bir kadrodan oluşan ekip harika bir oyun sergileyerek izleyenlerin alkışlarını topladı. İzleyiciler arasında Gaziantep Valisi Davut Gül'ünde bulunduğu ''Piri Reis'' temsili oyun sonrasında sanatçılarla günün anısına hatıra resmi çekildi. Bütün sanatçıları emek harcadığı ve hiç konuşmadan yaptıkları gösteriyle olayı halka geçirmeye başardılar. Evrensel bir kimliği olan oyunun sanatçılarına, bale sonrasında çiçek takdimi yapıldı.