Yaşanabilir Kent İçin Herkes Üzerine Düşeni Yapmalıdır
Gaziantep Ticaret Odasında düzenlenen sempozyuma Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Asım Güzel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri, TMMOB Meslek Odalarının Genel Başkanları ve yetkilileri, Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Mimarlar Odasının Türkiye genelinden 25 şubesinin temsilcileri katıldılar.
Yapı Denetimi ana başlığı altında düzenlenen sempozyumda Yapı Denetim Kavramı, Güncel Boyutu, Mesleki Sorumluluklar, Denetim Uygulamaları ve Sorunları ele alındı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen projeler hakkında bir sunum yapan Başkan Güzelbey, Kentlerin mekansal gelişimini sağlarken, yaşanabilir, alt yapısı, ulaşımı, çevre düzenlemesi ile insanlara sağlıklı mekanlar sunmak temel hedef olmalıdır. İşte o zaman yaşanabilir bir kent yaratmanın övüncünü taşıyabilirsiniz dedi
Güzelbey, Dünyanın her yerinde insanlar için yaşam olanakları sunan mekanlar vazgeçilmezliğini taşımaya devam edecektir. Kentlerin insanlar için keyifli mekanlar haline dönüşmesi için gerçekleştirilen projelerin hayata geçirilmesi kadar, bu projelerin denetlenmesi, düzenlenmesi hususunda da hem kamu kurum, kuruluşlarına, STKlara, ilgili meslek kuruluşlarına hem de projeyi gerçekleştiren firmalara büyük sorumluluklar düşmektedir diye konuştu.
Ulaşım Büyükşehirin İşi, Başkası Buna Müdahale Edemez
Kurumlar arası işbirliğinin ve anlayışın çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Güzelbey, Kurumlar arasındaki anlayış da çok önemlidir. Herkes kendine düşen görevi yapmalıdır. Kentleşmede denetimlerin çok büyük bir önemi var. Biz belediye olarak yapı denetim konusunda çok hassas bir kurumuz. İmkân olsa da böyle denetim kurumlarının kurulmasına gerek kalmadan kendi kendimizi denetlesek. Oysa belediyelerde ve yerel yönetimlerde bir koordinasyon eksikliği var. En son Şahinbey belediyesi ile yaşadığımız tramvay çalışmasında olduğu gibi. Ulaşım Büyükşehirin işi ve bu konuda tek yetkili Büyükşehir olmalı, başka kurum buna müdahale etmemeli dedi.
Büyükşehir Belediyelerinin İller Bankası ve Maliye Payları olmak üzere iki tür gelir kaynağının olduğunu söyleyen Başkan Güzelbey, Büyükşehir belediyelerinin iki türlü kaynak akışı var. Birincisi iller bankası payı diğeri de maliye payları, tabi bu payların dağıtımda bir sıkıntı var. Kocaeli ile Gaziantep aynı nüfusa sahip iki kent. Kocaeline verilen maliye payı 25-30 milyon TL iken Gaziantepe gelen pay 2 milyon TL. Bizim ortalama cari giderimiz ise 6 milyon TL. Aradaki 4 milyon TLlik bu kaynak nasıl bulunacak? Bu aradaki farkı kim verecek. Borçlu belediye olduğumuz için çok sıkıntılar çektik ve de çekiyoruz. Artık eskisi gibi borçlanmada yok. Borçlu belediyelere kredi de verilmiyor. Biz göreve geldiğimizde 2 katrilyona yakın bir borç içindeydik. Biz de belediye olarak kendi kaynağımızı geliştirme konusunda arayışlara girdik, AB fonlarını çok iyi değerlendirdik ve bu iş işin bir birim kurduk diye konuştu.
Seminerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri, TMMOB Meslek Odalarının Genel Başkanları ve yetkilileri, Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Mimarlar Odasının Türkiye genelinden 25 şubesinin temsilcileri ve Gaziantep'de çalışan yapı denetim kuruluşları mensupları ile yapı sektöründe görev yapan mimar, mühendis ve ilgililerin görüşler sundular.