Yaşamak Zaten Öğrenmektir.
Gaziantep Valiliği ve SODES’in ‘Sosyal Destek Programı’nın desteklediği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Yaşayarak Öğrenme Merkezi” projesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.
"Yaşayarak Öğrenme Merkezi" açılış törenine, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz ve çok sayıda davetli katıldı.
Başkan Güzelbey, “Bundan 5 yıl önce hiç kimse SODES’in adını bile bilmezdi”
‘Farklı bir kulvarda Yaşayarak Öğrenme Merkezi projesinin değişen Türkiye'de devletimizin oluşturduğu imkanların ne noktalara geldiğinin bir göstergesi olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Bundan 5 yıl önce hiç kimse SODES’in adını bile bilmezdi. Devlet Planlama Teşkilatı'nın bölgemiz için ayırdığı bir kaynağını değerli valimizin her zaman olduğu gibi pozitif yönde yönlendirmesiyle bugün bin 500 çocuğumuzun eğitimini sağlanması hedefleniyor” dedi.
SODES projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi'nin müracaatı üzerine 200 bin TL'lik bir kaynak almış bulunuyoruz. Yaklaşık bir o kadar da biz belediye olarak bu işe katkı sağladık. Bunun sonucunda yaz boyunca bin 500 öğrenciyi eğitme imkanını en azından onlara kısa bir sürede olsa tatil yaptırma imkanına sahip olacağız. Bu öğrencilerimiz Milli Eğitim Müdürlüğü ve ekibinin çok titiz çalışmaları sonucu seçilmiş, başarılı ve kendi imkanlarıyla tatil yapamayacak öğrencilerden oluşmaktadır" dedi.
Başkan Güzelbey, "Büyükşehir Belediyesi'nin çalışan ekibi bu işe çok önem verdiler. Birer haftalık periyotlarla öğrencilerimizi buraya getiriyoruz. Burada gece yatma yok. Sabah 08:30'da geliyorlar akşam saat 17:00'de evlerine gidiyorlar. Giderken bu öğrencilerin yüzlerindeki mutluluğu görmenizi isterim. Buraya sadece belediyemizin imkanlarının dışında da bazı insanlar ve bazı firmalar destek verdiler. Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptığımız yine bir proje sonucu 20 öğrencimiz Atina Belediyesi'nin konuğu. O öğrenciler neler yapıyorlar diye incelediğimiz zaman aşağı yukarı bin 500 kişiyi Atina Belediyesi de bu şekilde eğitiyor. Her yıl bir ülkeden de misafir kabul ediyor. Bu yılda misafir Türkiye'den ve Gaziantep'ten seçildi. Atina'da hemşerimiz olan Büyükelçi'nin bu konuda büyük destekleri ve Gaziantep'in çocuk dostu şehirler organizasyonunda bulunması büyük bir rol oynadı" diye ifade etti.
Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, “Sevinerek belirtmeliyim ki, ülkemizde son yıllarda insan odaklı yapılan projeler memnuniyet verici bir aşamaya gelmiştir”
Son yıllarda insan odaklı projelerin yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Süleyman Kamçı, "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ve SODES projesi ile desteklenen Yaşayarak Öğrenme Merkezi Projesi eğitim merkezimizin açılış törenini yapmak için toplandık. Sevinerek belirtmeliyim ki, ülkemizde son yıllarda insan odaklı yapılan projeler memnuniyet verici bir aşamaya gelmiştir. Devletimizin de destekleriyle, Halk Eğitim Merkezlerimiz, belediyelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız, halkımızın istifade edeceği çok güzel hizmetler sunmaktadırlar" dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdele kesiminde bulunarak Yaşayarak Öğrenme Merkezi merkezini hizmete açtı. Çeşitli aktivitelerde bulunan öğrencilerin yanlarına giden protokol üyeleri onlarla sohbet ederek sorunlarını dinledi. Çocukların memnun olduğunu gören protokol üyeleri merkezin açılmasında emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzeleby’i tebrik ettiler.
Yaşayarak Öğrenme Merkezi, Gaziantep’in kırsal kesimlerinde bulunan risk altındaki (ailelerinden ilgi görmeyen, maddi durumu kısıtlı, sokaklarda çalıştırılmaya zorlanan ve anne veya babası olmayan) çocuklarımıza merkez içerisinde genel adıyla adlandırılan Indoor (bina içi eğitim) aktivite eğitimleri olan ebru sanatı, takı tasarımı, müzik, fotoğrafçılık, modern dans, halk oyunları, aşçılık gibi eğitimler ile kendi yeteneklerini keşfetmelerini sağlanmaktadır.
Diğer taraftan merkezde Outdoor (açık alan eğitim) aktivite olarak adlandırılan ekipmanlar ile çocukların psikolojik ve sosyolojik olarak eğitimlerini sağlayacak olan çocuklara özgüven, birliktelik, kardeşlik, saygı, liderlik, paylaşım duygularını kazandıran 13 farklı aktivite ve yaklaşık 25 farklı oyun sunulmaktadır. Her oyun ve aktivite sonunda merkezdeki eğitimciler tarafından verilen mesajlar çocuklarımızın kişisel gelişimlerini de olumlu etkilenmesini hedeflemektedir.
Bu sayede çocuklar merkezde daha sosyal, kendine güvenen, kendini ifade edebilen, mutlu, geleceğinden umutlu birer birey haline gelmenin ilk adımını atmaktadırlar.
27 Haziran 2011 tarihi itibari ile başlayan eğitimlere şimdiye kadar15 Okuldan 375 öğrenciye eğitim verildi. Merkezimizin bundan sonraki hedefi kırsal kesimde bulunan toplam 50 okuldan 1500 öğrenciye ulaşılması bekleniyor.