HIZLI ERİŞİM
24.12.2013

TÜRKİYE’NİN İLK PASİF EVİ HİZMETE VERMEYE BAŞLADI

Merkezin Mekanik Kontrol Mühendisi Ayşegül Tekerekoğlu, Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencilerine merkez ile ilgili bir seminer verdi. Merkezin işleyişi ve genel tanımını anlatan Tekerekoğlu, daha sonra merkezi öğrencilere gezdirerek, uygulanan sistemler hakkında detaylı bilgi verdi. Merkezde vatandaşların yanı sıra öğrencileri hatta çocukları bile çevre, ekoloji, sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji vs. kavramlar hakkında bilgilendireceklerini ifade eden Tekerekoğlu, yapıları inşa ederken yenilenebilir enerji sistemleri kullanmaları ve iyi bir yalıtım yapılması gerekenleri anlattı.

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 100. Yıl Kültür Parkı içerisindeki 375 metrekarelik alanda geçen yıl Ağustos ayında temeli atılan Ekolojik Bina ve Bilgilendirme Merkezi’nin yapımı tamamlandı.

 

Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği tarafından Türkiye'nin ilk ‘Pasif Ev’ sertifika adayı binası olarak ödüle layık görülen merkezde yapı firmaları, vatandaşlar ve öğrenciler uzmanlar tarafından bilinçlendiriliyor. Henüz resmi açılışı yapılmayan Ekolojik bina, öğrencilere ve diğer gruplara sistemler hakkında bilgilendirici seminerler vermeye başladı.

 

Önceki gün Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerini ağırlayan merkez, artık bir eğitim birimi gibi kullanılmaya başlayacak.

 

Türkiye’deki 18 milyondan fazla konuttan yüzde 10’nun yalıtımlı olmasından ve kısa zamanda uygulanmaya başlanacak olan Ekolojik Kent projesinden yola çıkılarak bu ekolojik binayı yaptıklarını vurgulayan Ayşegül Tekerekoğlu, bundan böyle merkeze gelenleri bilgilendirdiklerini belirtti.

 

Gaziantep Ekolojik binanın Türkiye’nin ilk pasif evi olduğunu anımsatan Tekerekoğlu, “Şuanda burası insan kaynakları merkezi olarak kullanılıyor ve insanlara bina bazında, enerji ve su tüketimini yapıda minimuma indirmek, CO salınımını minimuma indirmek, çevre dostu binalar oluşturmak için yapılması gerekenler ve uygulanması gereken sistemler hakkında bilgiler veriyor. Bugün ilk olarak resmi açılışımız olmamasına rağmen Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerini ağırladık. Onlara teknik anlamda yeni uygulamalar ile ilgili bilgiler verdik.” diye konuştu.

 

HERKESİ BU MERKEZDEN YARARLANMAYA DAVET EDİYORUZ

 

Evde kullanılan mekanik sistemlerden bahseden Tekerekoğlu, “Kanada kuyusu dediğimiz sistem ile havayı toprağın altından geçirerek sisteme vermeden önce ön ısıtmaya tabi tutmuş oluyor ve buradan 2-3 derecelik ısı kazancı elde ediyoruz. Havalandırma sistemi için kullandığımız klima santrali ısı geri kazanımlıdır. Evi ısıtmak ve serinletmek için kuyudan aldığımız suların enerjisini kullanarak ısı pompası vasıtasıyla yerden ısıtma ve serinletme sistemine aktarıyor, enerji tüketimini yine minimum seviyede tutuyoruz. Nem alma cihazı ile ortamdaki nemi sabit bir seviyede tutup, insanlar için gerekli olan temiz hava ve nem konforunu bu binada sağlıyoruz. Bu binada sistemlerin tamamını otomasyon sistemi ile kontrol edip, enerji analizörleri ile sistemin enerji tüketimini sürekli olarak kontrol edebiliyoruz.” şeklinde bilgiler verdi.

 

Su tüketimi ile bilgiler de veren Ayşegül Tekerekoğlu, “Bunun dışında binada su tüketimini, lavabolardan aldığımız gri suyu arıtmaya tabi tutarak rezervuarlara göndererek, çatıdan topladığımız yağmur suyunu herhangi bir arıtmaya gerek kalmadan sadece filtrelerden geçirerek bahçe sulamada kullanarak binadaki su tüketimini yine minimuma indiriyoruz. Fotovoltaik sistem ile gerekli olan elektriği güneşten elde ediyoruz. Yapılan bu örnek ekolojik binayı herkesin ziyaret etmesi gerekli, yeni yapıların artık çevre dostu, sürdürülebilir olması hem yasal zorunluluklar hem de gelecekte çocuklarımıza bırakacağımız dünya için gerekmektedir " değerlendirmesini yaptı.