NEVRUZ, KARDEŞLİK VE MUTLULUK BAYRAMIMIZ OLSUN
Başkan Güzelbey, Türk dünyasında önemli bir yeri olan Nevruz’un, toprak altındaki canlıların uykudan uyanışları, dirilişleri, kısacası canlıların bahara merhaba demelerinin günü olarak yorumlandığını kaydetti.
“Nevruz, Türk dünyasında sadece doğadaki uyanışın, bolluk ve bereketin değil; aynı zamanda barışın, birlik ve beraberliğin simgesi durumundadır” diyen Güzelbey, “Kuşkusuz Nevruz Bayramı farklı coğrafyada dahi olsalar tüm Türk dünyasını birbirine bağlayan bir gelenektir. Bu açıdan önemi kutlamalar yapmaktan daha da öteye gitmektedir. Atalarımızdan miras kalan kültürün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından da Nevruz çok büyük bir önem taşımaktadır” diye konuştu.
Tarih boyunca Anadolu'da Nevruz'un çeşitli adlarla kutlandığını ifade eden Güzelbey, "Nevruz; bahar ve bereketi, yeni yıl ve yılın başlangıcını çağrıştırır. Nevruz, Türk kültüründe baharı, yaşama sevincini, su ve kutsal arınmayı, yenilenmeyi, uyanan doğa ile birlikte bolluk-bereketi ve üremeyi simgeler. İslamiyet öncesi bahar kutlamalarını yapan Türkler, bu kutlamaları Nevruz adıyla daha sonra da sürdürmüşlerdir. Anadolu'da kutlanan Nevruz şenliklerinin biçimlenmesinde eski Türk bahar bayramları ve Anadolu'da kutlanan eski bahar şenliklerinin katkısı olmuştur.” bilgilerini verdi.
Başkan Güzelbey, konuşmasını şöyle tamamladı: “Dostluk, kardeşlik, iyilik, mutluluk bayramı olan nevruz, dünyanın dört bir yanında yaşayan Türkleri birbirine bağlayan ve kenetleyen bir gelenek. Bu geleneğin sonsuza kadar sürmesi ve hepimize barış getirmesi dileğiyle, tüm vatandaşlarımızın Nevruz Bayramını kutlarım.”