Bu çerçevede çalışmalarını sürdüren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kenttin en eski hanlarından biri olan Hışva (Lala Mustafa Paşa) Hanın restorasyon çalışmalarına başladı.
Restorasyon çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesindeki Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey; belediye tarafından kamulaştırma çalışmaları gerçekleştirilen hanın proje çalışmalarının başladığını, handa hafriyat kazısı yapıldıktan sonra rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlandığını söyledi.
Başkan Güzelbey, Müze olarak teşhiri yapılacak olan Hışva Hanın projesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Haziran 2012de ihalesi yapılan Hışva Hanın, temmuz ayında da yer teslimi yapılarak fiilen işe başlanıldı. dedi.
Güzelbey, 450 gün sürecek olan restorasyon çalışmalarının ardından müzenin teşhir ve tanzimi yapılarak Gaziantepe yeni bir müze daha kazandıracağız. Böylece Gaziantepte 13cü müzemiz olacak. Hanın, müzeye dönüştürülmesi aşamasında yapıların özgün plan şemasının ve cephe düzeninin korunması, mekanın niteliğini oluşturan özgün mimari elemanların yerinde korunması sağlanmıştır Hışva Hanın restorasyonunu ekim 2013te tamamlamayı planlıyoruz diye konuştu.
Projenin teknik çalışmaları hakkında bilgi veren İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Sezer Cihan ise, Hışva (Pamuk Kozası) Han olarak da bilinen Lala Mustafa Paşa Hanı, Gaziantep Kalesinin eteklerinde Handan Bey Çarşısında inşa edilmiştir. Lala Mustafa Paşa (Hışva) Hanı külliyenin merkez yapısıdır. Külliyeyi oluşturan yapılardan hamam ve susamhane hanın batı duvarına bitişik olarak yapılmıştır. Külliyeyi oluşturan yapılardan günümüzde izleri olmayan Bedesten ve Mir-i Miran Mescidinin hanın doğu yönünde yer aldığı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında yıkıldığı belirtilmektedir. bilgisini verdi.
Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde de Antepin en meşhur hanı tanımıyla Mustafa Paşa Hanı olarak geçen hanın, ne zaman yapıldığını gösteren bir kitabe olmadığnı vurgulayan Cihan, Lala Mustafa Paşa'nın Halep ve Şam Beylerbeyliği görevinde bulunduğu yıllarda yapılmış olmalıdır. Tek katlı hanlar gurubuna giren yapı Gaziantepin en eski hanıdır. Gaziantepteki hanların büyük bölümü geçmişte olduğu gibi bugün de ticaretin yoğun olduğu kale çevresinde bulunmaktadır. Hışva Han Gaziantepin en eski ticari yapılarından biri olarak da ayrı bir özelliğe sahip. şeklinde konuştu.
Sezer Cihan, Dönem ihtiyacından dolayı yapılmış olan niteliksiz ekler kaldırılarak, yapı öncelikle özgün planına kavuşturulacaktır. Onarım aşamasında yapının özgün bölümleri olan taç kapı, ahır bölümü ve üst örtüsü, yapının beden duvarları korunacak. Hücrelerin üst örtüleri projede gösterilen örtü teknikleri doğrultusunda geleneksel yapım yöntemiyle yapılacak. ifadesini kullandı.