KENTLERDE HAVA KALİTESİ YÜKSELECEK
Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak, Gaziantep Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcı İbrahim Evrim, Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsünden Henk Bloemen, Gaziantep Şehircilik ve Çevre İl Müdürü Ergün Özuslu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Şafak Hengirmen Tercan, Çevre Şehircilik Bakanlığı Hava Yönetim Dairesi Başkanlığı Uzman Evrim Doğan Öztürk, Gaziantep Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğünden Metin Ücük ve konusunda uzman birçok yetkili katıldı.
Kentair Projesi kapsamında; bilgilendirmeler, hava kalitesi ve yönetim uygulamaları, hava kalitesi yönetimi kapsamındaki uygulamalar, mevcut durum hakkında yapılan çalışmalar, envanter ve iklim eylem planı, illerin görüş ve değerlendirmeleri, ilgili kurum ve kuruluş değerlendirmeleri ve bilgi paylaşımı, ihtiyaç analizi, planlama aktiviteleri, çalışma gruplarının belirlenmesi başlıkları ele alındı.
Türkiyenin 6ıncı büyük kenti olan Gaziantepin sanayi açısından da ilk beşe girme iddiasına sahip bir kent olduğunu söyleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, Gaziantepin bölgede cazibe merkezi olmasında en büyük etken doğu bölgelerine açılan kapının bu kentten geçmesidir. Gelişmiş sanayisi ve son yıllarda turizm, tarih, kültür alandaki başarılı çalışmaları ile toplu bir kalkınma hareketi gerçekleştiren kentimiz bu kalkınmanın sonucunda bazı sorunları da içinde yaşayan bir kent haline gelmiştir dedi.
Gaziantepin, ortak akıla sahip çıkan bir kent olduğunu belirten İbrahim Evrim, Gaziantep, Ortak Akılla yönetilen bir kenttir. Bütün kamu kurum, kuruluş ve yerel yönetimleriyle birlikte çok çabuk bir araya gelerek sorunlara çözüm bulabilen bir kentiz Kentair Proje çalışmasına ev sahipliğini yapmaktan çok mutluyuz dedi.
Türkiyenin İklim Eylem Planı yapan tek kenti Gaziantep
Gaziantepin, Türkiyenin İklim Eylem Planını yapan ilk kenti olduğunu ifade eden İbrahim Evrim, Kentair Projesi kendi içinde hava kalitesi sorununu da kapsıyor. Bu projeye Gaziantepin de dâhil edilmesi gerçekten çok isabetli çünkü bu proje İklim Eylem Planı ile de paralellik göstermektedir.
Hollanda devleti ile hem sosyal hem de çevre konusunda birçok projede işbirliği yapıyoruz. Hollanda ile yürüttüğümüz bu projenin ilişkilerimizin dört yüzüncü yıldönümüne rastlaması güzel bir rastlantı diye konuştu.
Biz Hollanda ile bu projeden çok daha önemli bir Goverment to Goverment Projesi (Hükümetler Üstü İlişkiler) yapıyoruz. Gaziantepte bağımlılıkla mücadelede Gaziantep Modelinin oluşturulması gerçekten çok iddialı bir projedir. Bu proje için Hollanda hükümetinden 650 bin Euro hibe aldık. Bu projeden dört beş kere daha büyük bir projedir. Bu nedenle Gaziantep sadece iklim ve çevre alanında değil, aynı zamanda sosyal rehabilitasyonda da iddialı bir şehir dedi.
Hava kalitesi ve hava kirliliği sadece Gaziantepin değil ülkemizin sorunudur
Hava kalitesi sadece Gaziantepin sorunu değil ülkemizin sorunudur diyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak, Yaz ayına geldiğimizde hava kalitesi sorunu azalmış gözükse de özellikle kış döneminde gündemimizi çok meşgul ediyor. Büyük illerimizin ana problemi gibi gözüken bu sorun aslında küçük ve orta ölçekli bölgelerimizin de temel sorunlarının başında gelmektedir. Trafik yoğunlunun fazla olduğu, şehir içinde kalmış sanayi tesislerinin olumsuz etkisi ve ısınma sorunları hava kalitesinin bozulmasının en önemli nedenleri olarak görünüyor dedi.
Şehirciliğin çok önemli olduğunu belirten Uluırmak, Çevre ile şehirciliğin birleşmesiyle iyi bir sinerji yakalayabilir ve Kentselle Dönüşümlerle bunu başarabilirsek, çevre ve hava kirliliğini önleme açısından başarılı olacağımızı düşünüyorum. Bakanlık olarak biz böyle düşünüyoruz. Kentair Projesi çalışmasına bu gün ev sahipliği yaptıkları için başta Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbeye ve belediye yetkililerine çok teşekkür ediyorum diye konuştu.
Abdurrahman Uluırmakın hava kalitesinin yükseltilmesi ve hava kirliliğinin önlemesi konusunda söylediği her şeye katıldığını söyleyen Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü Proje Lideri Henk Bloemen, Türkiye ve Hollanda hükümetleri arasında bir işbirliğini söz konusudur. Özellikle Eskişehir, İskenderun ve Konyada yaptığımız projeler var. Bu çerçevede bunların devamı getirmek istiyoruz dedi.
Gaziantepin Temiz Hava Eylem Planı olacak
Kentair Projesinin, hükümetler arası işbirliğiyle başlamış bir proje olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Şafak Hengirmen, Büyükşehir Belediyesinde kapasitenin var oluşu, iklim eylem planının hazırlanmış olması, belediye ve Valiliğin isteği, Kentair Projesinin Gaziantepte uygulanmasında önemli rol oynamıştır. Hollanda Hükümeti ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bizim talebimizi değerlendirip Gaziantepi uygulama alanı olarak seçmişlerdir. Hollandadan gelen uzman kişilerle beraber yürüteceğimiz ve bu yılın Eylül ayında çalışmalarına başlayacağımız Kentair Projesi Temiz Hava Eylem Planı sayesinde şehrimiz hava kalitesi yüksek yaşanabilir hale gelecektir dedi.
Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ergün Özuslu, Özellikle 2011- 2012 kış döneminde ilimizde hava kalitesi büyük sorunlar yaşadık. Kentair Projesinin çalışmasının burada yapılıyor olması çok önemli. Bu projenin ilimiz ve diğer illerimiz için faydalı olacağını düşünüyorum dedi.
Kentair Proje çalıştayı, hava kirliliğinin nedenleri, hava kalitesi ile ilgili sunumların ve teknik bilgilerin paylaşılmasının ardından sona erdi.