HIZLI ERİŞİM
07.12.2011

Kadına Şiddet Medeni Dünyanın Ayıbıdır

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında Nisan 2011 tarihinde Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak faaliyete geçen 20 kadın, 20 çocuk ve 1 engelli odası ile kapasiteli Kadın Sığınma Evi’ne 213 kadın başvurdu. Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Şiddet Hattına yapılan başvuruların inceleme ve değerlendirmelerinin ardından 31 kadının Kadın Sığınma Evinde barınması sağlanmıştır.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Toplum, kendi devamlılığını kutsal saydığı aile ile tamamlar. Aile devletin can damarıdır ve toplumumuzun temeli olan aile yapımızın sağlıklı olması için kadınların yaşamlarının ruh ve beden sağlığı açısından iyileştirilmesi çok önemlidir. Bu nedenle evde dayak yiyen kadına, dayak yiyen çocuğa karşı olmak, aile içi şiddete karşı olmak, toplumsal şiddetin karşısında olmak gerekir. Her gün bir biçimiyle karşılaştığımız şiddete karşı olmak insanlığın onuruyla yaşaması için bir gerekliliktir” dedi.

 

SAĞLIKLI KADIN, SAĞLIKLI ÇOCUK VE SAĞLIKLI AİLE DEMEKTİR

 Başkan Güzelbey, “Büyükşehir Belediyesi olarak açtığımız merkezlerde anneler için yaşamlarını kolaylaştırıcı ve iyileştirici etkileri olan sosyal, kültürel paylaşımların yanı sıra el becerisi geliştirme, üretken olma, ihtiyaç duydukları konularda eğitim alarak farkındalık yaratacak, kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenebilecekleri cesaretlendirme çalışmaları düzenlemekteyiz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak, sadece şehircilik konularını değil, toplumun ruh ve beden sağlığını, yaşam standartlarını iyileştirici çalışmalar yapmayı da kendimize öncelikli görev olarak aldık. Sağlıklı kadın, sağlıklı aile ve sağlıklı çocuk demektir. Bu da sağlıklı gelecek yarınlarımızın temelini oluşturur” dedi.

‘Kadın Sığınma Evleri projesinin, İçişleri bakanlığının yaptığı teknik destek ve AB şubesinin Gaziantep’te hayata geçirilmesine yönelik yaptığı çalışma kapsamında biz de Büyükşehir Belediyesi olarak büyük çaba gösterdik’ diyen Başkan Güzelbey, “Gaziantep’te mevcut bir sığınma evi vardı ama yeterli değildi. Biz de fiziki şartlara uygun olarak, Avrupa standartlarına uygun bir Sığınma Evi inşa ettik. Personel alımlarını da titizlikle yaptık. Gaziantep’teki sığınma evi yalnızca Gaziantep’e değil Türkiye’ye hizmet edecek. Bizim teminimiz sığınma evinin boş kalması. Maalesef bu merkezlere büyük bir talep olduğunu da bilmekteyiz.” dedi.

‘Dünyada en az her 3 kadından 1’i fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmakta olduğunu hatırlatan Başkan Güzelbey, “Avrupa Konseyi 2002 yılı Raporuna göre her 4 kadından 1’i, Türkiye’de ise her beş kadından 2’si fiziksel şiddet görmektedir. Yaşadığı şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı % 48,5, hiçbir kuruma başvurmayan kadınların oranı % 92’dir. Türkiye’de Uluslararası Sözleşmeler, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı Genelgeleri, Şiddet İzleme Komisyonu, Kampanyalar, Sığınmaevleri, Yasal düzenlemeler, Eğitimler ve Kanaat önderleri aracılığı ile bu sorunun çözümü için projeler yürütülmektedir.

Toplumda, Kadın Sığınma Evlerinin gerekli görülmemesi, aileleri parçalayan yapılar, misafirhane, rehabilitasyon merkezi, hayır kurumu olarak algılanması gibi yanlış kanılar var. Oysa Kadın Sığınma Evleri, şiddete maruz kalan ve risk altındaki kadınların, çocukları ile birlikte şiddetten uzak, güven içerisinde kalabilecekleri kuruluştur” dedi.