KADINA ŞİDDET FİZİKSEL ZARARLARI İLE ÖLÇÜLEMEZ
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salonundaki konferansa Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan ABD Rutgers Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Dekanı Dr. Evan Stark, Kadına Yönelik Şiddet ve ABDde Kadın Sığınma Evleri konularında çok önemli mesajlar verdi.
Kadın sığınma evlerinin şiddeti çözüme kavuşturan bir ortam olmadığını anlatan Stark, Kadına yönelik şiddet, sadece göz morarmaları ve kol bacak kırılmaları ile sembolize edilemez. Kadına yönelik en büyük şiddet türü, psikolojik şiddet dediğimiz baskıya dayalı şiddettir. Umuyorum ki Türkiyedeki çalışmalar kişiler arası şiddet sonlandıracak niteliğe ulaşır dedi.
Dr. Evan Star, Kişiler arası şiddet konusunda hukuk, siyaset ve sağlık alanında çalışmalar. 1980 yılında Amerika Connectıcutta ilk kadın sığınma evleri açtım ama şunu söylemeliyim ki kadın sığınma evleri kadına yönelik şiddeti önleye bir kuruluş değildir. Sadece, şiddette maruz kalan kadınların bir çare olarak alternatifleri arasında yer almaktadır. Şiddeti önleyecek asıl meseleler ise toplumsal ve siyasal çözümlerin üretilmesidir. Türkiyede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin öncülüğünde bu yönlü çalışmalar yapılıyor. Fatma Şahin öncülüğünde çıkarılan yasalar, dünyada önem arz edecek yasalar. Çünkü olayın derinlemesine incelenerek belli analizler neticesinde çıkarılan yasalar her zaman çözüm getirmiştir ifadelerini kullandı.
Kadın sığınma evlerinin, şiddete maruz kalan kadınları sadece belli bir yaş grubu tarafından kullanabileceğini belirten Evan Stark, Türkiyedeki kadınların yüzde 22sinin bize de Türkiyedeki araştırmacılara da kocalarının evden çıkmalarına bile izin vermediğini anlatıyor. Bazı erkekler de eşini doktora götürüyor fakat doktora giderken şikayet etmemesi için birtakım baskılar, uyarıla yapıyor. Kadın sığınma evleri, sadece genç bayanlar tarafından kullanabiliyor. Çünkü genç bayanlar, burada birçok ihtiyaçlarını kendileri karşılıyor ve pek de bakıma muhtaç değillerdir. Ama şiddet gören kadın biraz daha yaşlıysa kadın sığınma evleri bunlar için bir anlam ifade etmeyebilir. Çünkü yaşlı insanlarda biliyorsunuz birtakım sağlık sorunları ve beraberinde bazı ihtiyaçlarını kendileri karşılayamama gibi durumlar ortaya çıkabiliyor dedi.
Bu nedenledir ki kadın sığınma evleri belli yaş grubu için makul çare olabilir ama yaşı ilerlemiş kadın için makul olmayabilir diyen Stark, Ayrıca kadına yönelik şiddet de sadece göz morluklarıyla sembolize edilemez, kol bacak kırılmaları da kadına yönelik şiddetin tek başına bir göstergesi olamaz. Çünkü kadın yönelik şiddet sadece fiziksel anlamda değil, psikolojik anlamda da uygulanıyor ve büyük çoğunluğu da psikolojik şiddettir. Belki bir erkekten bir tokat dahi yemeyen bir bayan hayatı boyunca bir baskı altındadır ki bu da şiddetin bir çeşidi zaten. Umuyorum ki Türkiyedeki çalışmalar kişiler arası şiddeti sonlandıracak niteliğe ulaşır şeklide konuştu.
Konuşmasının sonunda dinleyiciler tarafından büyük alkış toplayan Evan Stark, Türkiyede bulunmuş olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Program sonunda Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz tarafından Stara günün anısına Gaziantepe özgü çeşitli hediyeler verildi.