İPEKYOLU BELEDİYE BAŞKANLARI FORUMU GAZİANTEP'TE BAŞLADI
35 ülkeden Belediye Başkanları ve yardımcıları ile konusunda uzmanlardan oluşan seçkin davetli grubunu dün akşam hoş geldin yemeğinde bir araya getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, konuklarını Gaziantep Kalesi’nin surlarında gerçekleştirdikleri eşiz 3D ses ve Işık Gösterisi ile adeta büyüledi.
Binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep’in geçmişten günümüze anlatıldığı kısa gösterinin ardından ışık oyunları yardımıyla kalenin surlarında yürüyen deve kervanı ve havai fişek gösterisi 7.Dünya İpekyolu Belediye Başkanları Forumu Gaziantep Buluşmasına renk kattı.
ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ’NDE İPEKYOLU TEKRAR CANLANDI
Zeugma Müzesi Kültür Merkezi'nde bugün düzenlenen 7. Dünya İpekyolu Belediye Başkanları Forumu'nun açılışına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, WCO Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İpekyolu belediye başkanlarının yanı sıra yerli ve yabancı çok sayıda konuklar katıldı.
KWAAK; GAZİANTEP STİLİ ÇOK ÖNEMLİ
7. Dünya İpekyolu Belediye Başkanları Forumu'nun açılışını yapan WCO Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak, "Hepimiz açısından unutamayacağımız bir gün. Hepimiz dünyanın çeşitli yerlerinden geldik. En önemli İpekyolu şehirlerinden birisi Gaziantep. Sınırlar ötesi vatandaşlar arasındaki paylaşımın aktarılmasını istiyoruz. Şehirlerde yetkililer ve gönüllüler çok sıkı çalıştılar. Onları temsilen burada bulunmaktan onur duyuyorum. Siz benim açımdan yeni İpekyolu yıldızlarısınız. İpekyolu Forumu aslında bir gökkuşağı, bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. İpekyolu geleneğine devam ediyoruz ve 7. toplantımızı Gaziantep'te gerçekleştiriyoruz. Çok güzel bir şehir Gaziantep. Zeugma Müzesi'ni gördük, 18 tane kervansaray bulunuyor burada. Ben Gaziantep'te önemli hizmetler gördüm. İşsizlere eğitim veriliyor, şehrin faydasına oluyor bunlar. Bunun yanı sıra ülkenin ve küresel medeniyetlerin faydasına olacak. Gangnam Styl şarkısını söyleyen kişi benim yeğenim, kendisine Gaziantep'e gelmesini söyledim ama işleri yoğun olduğu için gelemedi. Bende Gaziantep sitilinin çok önemli olduğunu söylüyorum" dedi.
HALEP’TE TARİH YOK EDİLİRKEN BU TOPLANTIYI BURUK YAPIYORUZ
Böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan Gaziantepliler olarak onur duyduklarını belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Denizciliğin gelişmesi ile bu yolların önemi kalmamış. Dün medeniyetlere ev sahipliği yapan bu şehirlerin, bugün bir araya gelerek yapacakları çok şey var. Biz Gaziantep olarak İpekyolu'nun tam ortasında olan bir şehiriz. Aslında bu toplantıyı bir burukluk içinde yapıyoruz, İpekyolu üzerinde olan ve Gaziantep'e gelirken geçilen Şam ve Halep bugün çok kötü günler yaşıyor. Halep'in yakılıp yıkılmasına dikkat çekmek istiyorum.
Orada tarih ve kültür yok ediliyor, yağmalanıyor. Osmanlı kültür mirası yok ediliyor. Bu toplantının bir fırsat olmasını diliyorum. Hedeflediğimiz tek şey var, dünya barışına katkı sağlamak. Bu toplantının dünya barışına katkı sağlamasını diliyorum" diye konuştu.
Bu tip etkinliklerle dünya hafızasını yeniden canlandırmaya çalıştıklarını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Çok anlamlı bir toplantı yapıyoruz. Dünya hafızasını yeniden keşfetmeye çalışıyoruz. Geçmişe bir bakış olarak nitelendirebiliriz. İnsanlar sadece kendi yerleşik yerlerinde kendi yaşamlarını sürdürselerdi dünya bu noktada olmazdı. İletişimin en temel esaslarından birisi ticari ilişkiler. Kervan yalları ile birlikte dünyaya seyyahların da ayak bastığını, burada bir takım değişik yaşamları bizlere aktardığını biliyoruz. Günümüz dünyasında tanıklık ettiğimiz bir olay var. Dönemimizde küresel ve bölgesel güç dengeleri yer değiştiriyor. Tekrar doğuya doğru kaymakta. Yeniden, adeta yeni bir hareketlilik ortaya çıkmamakta. Biz oradan bir bakış açısı oluşturursak dünya barışına katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Artık ülkelerin mücadelesi bir tarafta kaldı, birbirleri ile olan rekabetleri değil, kentler arsındaki rekabete, birlikte çalışmaya yönlendirelibiriz. İnsanlık tarihinde hep savaşlardan, kavgalardan bahsedilmiş. İnsanlık tarihi hep savaşlarla geçmedi, savaş dışında geçen hayatların ne olduğuna baktığımız zaman çok farklı şeyler görüyoruz. Mevlana, 'aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır' diyor. Bu toplantının dünya barışına katkı sağlamasını diliyorum" şeklinde konuştu.
Gaziantep ve İpekyolu hakkında bilgiler veren Gaziantep Valisi Erdal Ata, "Üzerinde yaşadığımız bu topraklar birlerce yıl milyonlarca insana bir çok medeniyeti yaşatmış. Bugün de bu verimli topraklar üzerinde biz ev sahipliği yapıyoruz. Anadolu’muz her dönemin kendi özgü değerleri ile doludur. Ülkemiz, bu zengin tarihi yanında eşsiz doğa güzellikleri ile 3 kıtanın birleştiği noktada pek çok avantajı bünyesinde bulunduruyor. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Gaziantep her dönem stratejik önem taşımıştır. Bugün Türkiye'nin 8. büyük kentidir. Sanayi bakamından gelişmişliği, ticari bakamdan potansiyeli ile ülkemizin bir marka kenti haline gelmiştir. Gaziantep'in sanayi ve ticaretteki başarısı uluslararası alanda tescillenmiş, dünyanın 160 ülkesine ihracat yapan bir kenttir. Gaziantep tarihi İpekyolu üzerinde bulunan en önemli şehirdir. İpekyolu doğu medeniyetini batıya ulaştıran önemli bir kanal olmakla birlikte, ekonomik ve kültürel temaslarında önemli bir köprüsüydü. Bu forumun ülkeler arasında ticari ve kültürel bağlantıları canlandıracağına, dünya barışına katkıda bulunacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
ŞAHİN, İNADINA SEVGİ, İNADINA BARIŞ, İNADINA KARDEŞLİK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, dünya barışına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı, "Evliya Çelebi'nin 'dünyanın gözbebeği' dediği, bizimde gözbebeğimiz olan Gaziantep'e hoş geldiniz. İpekyolu'ndaki bütün ülkelere, bütün şehirlere şehrim ve insanlarım adına selamlarını gönderiyorum.
Bu şehir, tarihi ve medeniyetleri ile geçmişte güçlü bir şehir olmuştur. Önümüzdeki hedefleri ile de güçlü bir şehir olmaya devam edecektir. İpekyolu hikâyesinde kadın vardır, çocuk vardır, ipek bekleyen gelinlik kız vardır, tüccar vardır, beklenen vardır, bekleyen vardır. Gerçek hikâyelerde, şarkılarda, şiirlerde, kendi kültüründe önemli bir geçmişi vardır. Gelecekte de çok fazla medeniyetler adına yapılacak çok iş olduğunu görüyoruz. Ticaret için bir araya gelen insanlar, o ülkelerin kültürlerini bir araya getirmişlerdir, bilgisini ve gücünü bir araya getirmişlerdir. Bu gazi şehir çok şanslı bir şehirdir. Bu şehir yüz binlerce işçiye umut olan, 2 kat nüfusunu artıran bir şehir. Göç; umuda, ekmeğe geliyor, O umudu ticaret ile birleştirmek, kültür ile birleştirmek, medeniyet ile birleştirmek bu salonda olan sizlerle gönül birlikteliğimizden geliyor. Yol medeniyettir. İnsanları birleştiren yol, gönülleri birleştirmiştir. Bugün bir arada olmamız İpekyolu'nun stratejik önemini düşünmemize neden oluyor. Artık tarihi yazanlar sevginin, barışın, hoşgörünün tarihini yükselen bir değer haline getirmek zorundalar. Dünya barışı da bunlardan geçmektedir. Dünyada herkese yer var. Gönül darlığına gerek yok. Bu toplantının sonunda inadına sevgi, inadına barış, inadına kardeşlik, inadına dayanışma diyeceğiz. Artık yenidünya düzeninde kalkınma yerelde başlıyor. İnsan mutluluğu yerel kalkınmadan başlıyor. Yerelimizi, bize ait değerleri güçlü tutacağız. Küreselleşme ile beraber yerelleşmeyi güçlü bir değer olarak önümüze koyacağız. Biz savaş, kan, gözyaşı istemiyoruz. Bölgede ve dünyada huzur ve barış istiyoruz."