İpek Yolunun Bayrağını Artık Gaziantep Taşıyor
Tarihi İpekyolunun tekrar canlandırılması kapsamında tekrar eski görkemine kavuşturmak, İpekyolunun barış, refah ve kültür yolu haline getirmek için bu yol üzerinde konuşlanmış önemli kentlerin Belediye Başkanlarının İpekyolu Belediye Başkanları Forumu adı altında her yıl bir araya geldiği toplantının altıncısı bu yıl Çeçenistanın Grozni kentinde yapıldı.
Grozni Belediye Başkanı Muslim Huçiyevin ev sahipliğinde 02-06 Ekim 2011 tarihinde düzenlenen ve İpekyolunun önemi, İpekyolu Şehirlerinin geçmişteki hizmetlerinin tartışıldığı foruma, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, WCO ve İpek Yolu Küresel Birliği Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak, Şiraz, İslam Abad, Katmandu Belediye Başkanları ile çok sayıda yetkili katıldı.
GÜZELBEY; GAZİANTEP TARİHİ İPEKYOLUNUN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN BİRİDİR
Grozni Belediye Başkanı Huçiyevin başkanlığını yaptığı oturumun ardından düzenlenen 2.oturuma konuşmacı olarak katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantepin Çinden başlayarak Anadolu üzerinden Avrupaya uzanan tarihi İpekyolunun en önemli kentlerinden biri olduğunu, Gaziantepin tarihi zenginlikleri kadar modern şehirciliği, sanayisi ile de kendinden söz ettirdiğini, dünyanın farklı bölgelerinden çok sayıda ülkenin şehirleri ile kurduğu kardeş şehir ilişkileri ile uluslar arası platformda da kendine önemli bir yer edindiğini söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 2007 yılında birkaç gönüllü girişimci tarafından bölgede barışçıl işbirliği ile İpekyolu geleneğini yeniden canlandırmak ve uluslararası bir STK olarak kurulan İpek Yolu Küresel Birliği; farklı yapıları, ülkeler, ticari yapılar, sivil toplum örgütleri ve dünyanın her yerinden katılımcıların bir araya gelerek; şehirlerinin vizyonlarını, turizmini, ekonomik-sosyal kalkınma projelerini antik ve modern geleneklere uygun olarak geliştirmeyi ve biçimlendirmeyi hedefleyen bir oluşumdur.
Gaziantep ticaret ve ekonomi merkezi olmasının yanı sıra son zamanlarda kültürü ve tarihi ile ön plana çıkan bir şehir olmuştur. Karkamış, Yesemek, Rumkale kentimizde önde gelen tarihi mekanlar arasında yer almaktadır. Bunlara ek olarak bir de Zeugma vardır ki, sadece ülkemiz için değil dünya için bir zenginlik kabul edilmektedir. Gaziantep son zamanlarda ekonomi ve ticarette göstermiş olduğu başarıyı tarihi, kültürel dokuyu korumada da göstermiştir. Gaziantep, tarihi ipek yolunun önemli durak kentlerinden biridir. Bu özelliği ile hem tarih hem kültür hem de ekonomide yaşadığı canlılık ile doğu ile batı arasında köprü vazifesi üstlenmiş bir şehirdir' dedi.
7.İPEKYOLU BELEDİYE BAŞKANLARI FORUMU GAZİANTEPTE YAPILACAK
Groznide düzenlenen 6. İpekyolu Belediye Başkanları Forumuna Türkiyeden katılan tek kentin Gaziantep olduğunu hatırlatan Başkan Güzelbey, Dünyada modernizasyonun artık kabul görmediğini, tarihi, kültürel dokusu ile yeşili bütünleştiren, sürdürülebilir kalkınmayı ve gelişmeyi sağlayan yaşanabilir kentler dünyada önem kazanmaktadır. Yaptığımız sunumun ardından, Gaziantepin tarihi yapıları ve tarihi değerlere sahip çıkış biçimiyle İpekyolu şehirleri arasında, bir İpekyolu Şehrinin nasıl olması gerektiği konusunda bütün belediye başkanları ikna oldular ve bunu gidip yerinde görme arzusu duydular. Şiraz ve İslam Abad gibi önemli kentlerin bir daha ki toplantıya ev sahipliği yapma arzularına rağmen Gaziantepin yaşanabilir kent olma sürecinde geçmiş ile modernizasyon arasında kurduğu denge büyük ilgi uyandırdı. Bu nedenle Birliğin 7.toplantısının Gaziantepte yapılmasına oy birliği ile karar verildi. Gelenek olduğu üzere de İpek Yolu Küresel Birliğinin flaması toplantının yapılacağı kent olarak 1 yıl süre ile Gaziantepe verildi, flamayı Kasım 2012de kentimizde yapılacak toplantıda belirlenen ülkeye devredeceğiz dedi.
GAZİANTEP, RÖNESANS YARATACAK ÖRNEK BİR KENT
Şiraz Belediye Başkanı Mehran Etemadi Hep batının fikirleri ile hareket ediyoruz. Batıya göre toplumun kültür, sanat ve diğer unsurların oluşturduğu sütunlar üzerinde yükseldiğini, bunların yıkılması ile toplumun da yıkılacağı ifade edilmektedir. Oysa doğu toplumlarında kültür tabandır, kültür olmazsa hiçbir şey olmaz ve her şey bu tabanın üzerinde yükselir dedi.
Toplantıya katılan Dünya Vatandaşlar Örgütü Başkanı (WCO) ve İpek Yolu Küresel Birliği Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak, Modernizasyonun dünyayı makineleştirdiği ve yok ettiğini, dünyada modernizasyonun yerini post modernizasyonun almaya başladığını, Gaziantepin kurduğu dengeden çok etkilendiklerini ifade ederek, Sürdürülebilir çevreci kentlerin, sürdürülebilir ve yaşanabilir kentlerin önem kazandığı günümüzde Gaziantepin model kent olarak dünyada bu anlamda Rönesans yaratabilecek güçte örnek bir kent. Post Modern dönemin Gaziantepten fışkıracağını belirttiler.