Hıdır Sokak, Tarihin Tozlarını Üzerinden Attı
Gaziantepin tarihi ve kültürel değerlerinin günümüze kazandırılması çalışmaları kapsamında çok büyük mesafe kaydettiklerini söyleyen Başkan Güzelbey, Kaybolmaya yüz tutan kültürel zenginliklerin yeniden ortaya çıkarılması, eski kent dokusunun korunması ve yaşatılması amacı ile birçok yapıyı restore ederek ve cephe düzenlemeleri ile bölge halkının hizmetine sunduk. Bu çalışmalar sonucunda Gaziantep'in özellikle eski kent dokusunun bulunduğu alan bir restorasyon, koruma ve onarım şantiyesi haline dönmüş, bu yapılar düğüne hazırlanan gelinler gibi tekrar beyaza bürünüp turizme kazandırılmıştır dedi.
Kentsel sit alanı içerisinde bulunan ve 2008 yılı Tarihi Kentler Birliği Süreklilik Ödülüne layık görülen Bey Mahallesinin de devamı niteliğinde olan Hıdır Sokaktaki, yapılaşmanın 350 yıl öncesine dayandığını hatırlatan Güzelbey, Özgün sokak dokusu korunmuş olan yaklaşık 200 metre uzunluğundaki bir aks etrafında sıralanan 13 tescilli, 5 geleneksel yapı ile toplam 30 yapı yer almaktadır. Yapıların mülkiyeti şahıslara ait olup konut olarak kullanılmaktadır. Tarihi Kentler Birliğinden alınan fon ile projesi yapılmıştır diye ifade etti.
KÜLTÜR YOLU GENİŞLİYOR
Temmuz 2010 tarihinde başlanan çalışmanın 2011 Mart ayı içerisinde tamamlandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Sokak sağlıklaştırma uygulama işi, Emlak Katkı Payı ve Belediyemizin öz kaynağı kullanılarak yapılmıştır. Hıdır Sokak ve Kastelbaşı çıkmazını kapsayan proje Belediyemizin İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığına bağlı KUDEB birimi tarafından yürütülmektedir. Hıdır Sokak Sağlıklaştırma Kentsel Tasarım Projesi kapsamında; bütün evlerin sokağa cephe veren taraflarında, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, cumbalarda, çatılarda ve tüm ahşap elemanlarda restorasyon işleri yapılmıştır.
Hıdır Sokak, Kültür Yolunun devamı niteliğinde olup, yaptığımız çalışmalarla sokağı Kültür Yoluna bağlamayı planlıyoruz. Böylece tarihi ve kültürel mirasa bütünsel bir yaklaşım sergilenmiş ve bölgeyi ziyarete gelen yerli yabancı turistlerin kullanacağı bir kültür aksı oluşturulmasını hedefliyoruz dedi.
Başkan Güzelbey, Geliştirdiğimiz çok boyutlu ve kapsamlı projelerle bu eski yapıları restore edip canlandırmak, turizme kazandırmak ve yeni işlev edindirme çalışmalarıyla hem yapıları kurtardık hem de bu yapıların etrafında ticari ve turistik hareketlilik yarattık diye konuştu.