HIZLI ERİŞİM
28.01.2012

GÜZELBEY’İN RAPORU 29 DİLE ÇEVRİLDİ

Başkan Dr. Asım Güzelbey’in Temmuz 2011 de Hırvatistan’da düzenlenen ve raportör olarak katıldığı ARLEM Toplantısında Kültürel Mirasın Korunmasına Yönelik sunduğu rapor 29 dile çevrilerek yayımlandı.

 

Hırvatistan’ın Porec kentinde gerçekleşen Avrupa Birliği ve 16 Akdeniz ülkesinden toplam 84 meclis üyesinin katıldığı toplantıda Güzelbey’in “Kültürel Mirasın Korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması insanlığın ortak değeri olmalıdır” başlığı ile paylaştığı ve 29 dile çevrilen raporda, Akdeniz çevresindeki tüm ülke ve bölgelerdeki tarihi kentlerin sahip oldukları kültürel mirasın söz konusu ilke ve uluslara değil, tüm insanlığa ait kıymetli hazineler olduğu vurgulandı.

Ocak 2012 yılında İtalya’nın Bari şehrinde yapılacak olan yeni genel kurul toplantısında raportör olarak son bir rapor sunacaklarını belirten Başkan Güzelbey, “Tarihi ve Kültürel değerler bir toplumun en büyük miraslarının başında gelmektedir. Koruma çalışmalarında öncelikle kültür varlıklarının korunması ve yaşatılması ile toplumun konuya duyarlı hale gelmesi gerekiyor. Kültürel mirasın korunması yönelik çalışmalar insanlığın ortak görevi olmalıdır.

Bu sebeple, bu mirasın Akdeniz’deki gelecek nesiller için korunması ve muhafaza edilmesi, bir dizi normatif araçla desteklenen ve Akdeniz’deki tüm aktörlerin müşterek sorumluluk ilkesini benimsemesiyle takviye edilen ahlaki gereklilikler arz etmektedir. Akdeniz ülkeleri bu alanda bir konsensüs, bir ortak hassasiyet geliştirilmeli ve birbirine uyumlu hale getirilmiş kurallar ve mevzuatlar oluşturulmalıdır” dedi.

ATILACAK HER ADIM AKDENİZ RUHUNA UYGUN OLMALI

Kültürel Mirasın muhafaza edilmesinde birçok felsefi, teknik ve siyasi sorun ve boyutun Akdeniz’de en çok karşılaşılan ortak konular olduğunu hatırlatan Başkan Güzelbey, “Sunduğumuz raporda bu sorunları, Yasal ve Siyasi Düzeylerdeki Sorunlar, Finansal Sorunlar, Kurumsal Düzeyde Karşılaşılan Sorunlar, Eğitim ve Yeterlilik Sorunları, Belgeleme ve Repertuar Sorunları olmak üzere 5 ana başlık altında belirttik.

Kültürel mirasın muhafazasının zor ve karmaşık bir süreç olduğunu, bu süreç hükümetler kadar özel kurum, topluluk, sivil toplum kuruluşları ve örgütlerin mutlaka katkı sağlaması gereken, kılı kırk yaran, çok disiplinli ve koordineli bir eylem olduğunu vurguladık” diye konuştu.

Başkan Güzelbey, “Bu ortak kültürel mirasın korunması ve zenginliğin yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması için biz yöneticilere çok büyük görevler düşüyor. Atılacak her adımın da Akdeniz Ruhu’na uygun olması gerekmektedir” dedi.