HIZLI ERİŞİM
16.11.2011

Güzelbey, ‘Küresel Isınmaya Karşı Belediyelerin Tavır Koyması Ve Bir An Önce Eylem Planlarını Harekete Geçirmeleri Gerekiyor’

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak küresel ısınmaya karşı iklim ve eylem planı ortaya koyduklarını belirten Güzelbey, "Küresel ısınmaya karşı belediyelerin tavır koyması ve bir an önce eylem planlarını harekete geçirmeleri gerekiyor" dedi.

 

Konferansta Güzelbey'in yanı sıra Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Laorent Bili ve çok sayıda davetli hazır bulundu. Birinci oturumda "Geleceğin Kentlerine Doğru: Kentler İklim Değişikliğine Nasıl Cevap Verebilir?" sorusu tartışıldı.

 

Burada konuşan Güzelbey, Gaziantep'in, Türkiye'nin güneydoğusunda 6. büyükşehir olduğunu söyledi. 10 sene önce Gaziantep'in nüfusu 400 bin iken bugün 1 milyon 400 bin olduğunu anlatan Güzelbey, "Hızlı göç alan bir şehir ama küresel ısınması da artıyor. Sıcaklık yazın 45 derecelere varmış durumda. Bu yüzden geleceğe hazırlık yapmak zorundayız. Hazırlık yapmalıyız çünkü, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği önemli. Çok enerji harcanıyor ve küresel ısınmada hızlı bir artış oluyor. Hava kirliliği her gün farklı bir yöne gidiyor. Bu yüzden de hepimizin bir şeyler yapması gerek. Küresel ısınmaya karşı belediyelerin tavır koyması ve bir an önce eylem planlarını harekete geçirmeleri gerekiyor. Eğer seçimleri düşünüp böyle bir şey yapmazlarsa, gelecek nesillere ihanet etmiş olurlar."

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak küresel ısınmaya karşı iklim ve eylem planı ortaya koyduklarını belirten Dr. Asım Güzelbey, küresel ısınmanın en önemli göstergesinin Aral Gölü olduğunu söyledi. Gaziantep'in aynı zamanda önemli bir sanayi bölgesi olduğunu anlatan Güzelbey, "Enerji tüketimi olarak Gaziantep'te sanayi bölgesinde yüzde 34 enerji tüketilirken, konutlarda bu oran yüzde 33. Büyük ve organize sanayi sitelerinde 100 bin kişi istihdam ediliyor. 2007 yılında karbon emisyon artışında Türkiye rekor kırdı. Biz de bu emisyon artışı üzerine Gaziantep Belediyesi olarak bir hedef koyduk. 2023'te karbon ayak izi oranını yüzde 15'in altına düşürmeyi hedefliyoruz. Organize sanayi bölgesinin ulaşımını eski otobüsler yerine, elektrik veya doğalgazla çalışan araçlarla yapacağız. Gaziantep'te raylı sisteme hizmet için iki trafik şeridini ayırdık. Çamurdan, çöpten elektrik elde ediyoruz. Yaklaşık 20 bin kişinin elektriğini bu şekilde sağlıyoruz. Sudan ciddi bir tasarruf elde ediyoruz. Üçüncü arıtma tesisimizi hizmete soktuk. Ekolojik kent projemiz var. Bu projeyi de iki sene sonra hayata geçirmeyi planlıyoruz."

 

Van depreminin, tüm belediyeler için örnek olması gerektiğinin altını çizen Güzelbey, "Geçmişte yapılan binalar sağlam dururken, yeni yapılan binalar yıkılıyor. Bundan hepimiz ders çıkarmalıyız. Geçmişine sahip çıkamayan geleceğini göremez" ifadelerini kullandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Dr. Başkanı Asım Güzelbey, projelerini slayt gösterisi eşliğinde anlatırken "Maalesef her belediye, Büyükşehir belediyesi olmak için uğraşıyor. Fakat Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra sıkıntılar daha da artıyor. Büyükşehir olduğunuzda iskan ve ruhsat, ilçe belediyesi tarafından veriliyor. Büyükşehir sadece planlama yapıyor. Bu da bizim çok sıkıntılı olduğumuz bir durum” dedi.

 

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Dr. Asım Güzelbey, eylem planına ilişkin bilgi verdi. Geçen günlerde Walll Street Journal'da bir yazı çıktığını hatırlatan Güzelbey, "Dünyanın en hızlı büyüyen 10 şehrinden birisi de Gaziantep' diye. Gaziantep güneydoğuda olması nedeniyle bir de sıcaklığı aşırı hisseden bir şehir. Yaz aylarında 45 dereceye varan sıcaklık oluyor. Hızlı göç, hızla artan nüfus, artan sıcaklık bizi böyle bir iklim eylem planı yapmaya sevk etti. Bugün bunu gördük ki,

dünyanın modern şehirleri de artık 'ben şu kadar yol yaptım, şu kadar asfalt yaptım' demiyor. 'Ben iklim eylem planı yapıyorum, geleceğimi garanti altına alıyorum' diyerek projeler ortaya sunuyor."

 

Güzelbey, "Projeyle birlikte nüfus artışı bekliyor musunuz?" sorusuna "Nüfus zaten artıyor. Biz bu artan nüfusa çağdaş bir yaşam sunmak zorundayız. Bizim yaptığımız planlama belki nüfus artışını biraz artıracak ama büyük kısmı da daha modern, daha çağdaş konutlarda yaşama imkanına sahip olacak. Hepsinden önemlisi, karbon ayak izi dediğimiz rakamı daha da düşürme imkanına sahip olacağız. Yüzde 15 gibi bir hedef belirledik."

 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Bu projelerle elde edilen tasarruflar Gaziantep için ne gibi yatırımlara dönüşecek?" sorusuna, "Bizim arıtma tesislerimizin aylık elektrik gideri aşağı yukarı 150 bin liraydı. Arıtma çamurunun kendi elektriğini kullanmak suretiyle biz bu maliyeti sıfıra düşürdük. Diğer taraftan çöpten elektrik üretiyoruz ve 20 bin kişinin yaşadığı bir yerin elektriğini çöpten karşılıyoruz. Bunu sadece rakam olarak düşünmemek lazım. Bu bir çevre projesi.

 

İnanıyorum ki bugün artık Türkiye'de birçok belediye 'çöpümüzü nasıl değerlendiririz' diyor. Yıllar önce gittiğimiz bir seminerde 'çöp altındır' denmişti, biz de gülmüştük. Bugün görüyoruz ki, çöp bize 20 bin kişinin yaşadığı bir yerin elektriğini karşılayacak imkan sağlıyor"

 

CNG gazıyla çalışan otobüs projesine ilişkin de bilgi veren Güzelbey, "Çöpten elde ettiğimiz metan gazından CNG gazı elde edip, otobüslere dönüşüm projesi yaptık. Zannediyorum 2012'de sokağın çöpünden otobüsleri yürüteceğiz, üzerine de 'otobüs sokağa atılan çöplerden elde edilen enerjiyle yürüyor' yazacağız." diye ifade etti.