Gaziantep Hafif Raylı Sistem Projesi Örnek Olmaya Devam Ediyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin liderliğini yaptığı SUMPA-MED projesinin de ele alındığı tanıtım toplantısına 20 ülkeden 70 yetkili katıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesini Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Şafak Hengirmen Tercanın temsil ettiği toplantıda, Enerji Verimliliği, Kentsel Dönüşüm konuları ele alındı. Başlangıç toplantısında Ulaşımla ilgili tek proje Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından sunuldu.
Toplantıda yaptığımız sunum büyük ilgi gördü, proje ortaklarının AB ve Akdeniz ülkelerinden oluşması projenin etkisini arttırdı diyen Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Şafak Hengirmen Tercan, Bizim ulaşım programlarımızdaki gelişmeleri ve Paris, Studgard, Lyon şehirlerindeki uygulamaları Türkiye liderliğinde, Amman, İrbid ve Halepe aktarıyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Hafif Raylı Sistem, Elektronik Bilet Sistemi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Metrobüs Otobüs Yolu, Modern Ulaşım Çözümlerinde iyi örnek çalışma olarak gösterildi.
Brükselden yönetilen bir projenin Türkiye olarak liderliğini üstlenmemiz bizim için yüksek bir prestij sağladı diye konuştu.
UCUZ RAYLI SİSTEM HAYAL DEĞİL
Şafak Hengirmen Tercan, Ulaşım Çözümleri arasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Hafif Raylı Sistemin bu kadar düşük maliyetlerde gerçekleştirilmesi büyük dikkat çekti. Şu an Türkiyenin en ucuz tramvayını yapıyoruz, bu belki de Avrupanın en düşük maliyetli tramvay projesi.
Casablancada kmsi yaklaşık 22 milyon Euroya planlanan Raylı Sistemin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından km başına 4 milyon Euroya mal edilmesi çok dikkat çekti. Aradaki farkı nasıl oluşturduğumuz konusunda çok ciddi sorular geldi. Frankfurt belediyesinden alınan ikinci el tramvayların Türkiyede yenilenerek kullanılmasının bu maliyeti düşürme işinin en önemli noktalarının başında geldiğini belirttik. dedi.
Dünyanın her tarafında kamu bütçesinin oldukça kısıtlı olduğunu belirten Şafak Hengirmen Tercan, Böyle düşük maliyetlerin olduğu bir örneğin olması Suriye, Ürdün ve diğer ülkelerde bu çalışmayı gerçekleştirebilme hayali oluşturdu. Bu konuda yazdığım ve kabul gören makalede yer alan bilgiler 2011 yılındaki UITP Dünya Konferansında Dünya Ulaşım Uzmanlarına örnek proje olarak tanıtılacak.
Eylül ayında Halep ve İrbid Belediyesi yetkilileri, şehir merkezindeki hava kirliliğini önleyecek ulaşım modelleri ve bisiklet yolları konularında incelemede bulunmak üzere Studgard ve Fransaya gidecekler diye konuştu.