Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde 65 sanatçının yaklaşık 250’ye yakın eserlerinden oluşan “Gelenekli Sanatlar Sergisi”nin açılışını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile AK Partili Milletvekilleri Abdülhamit Gül, Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer, Abdülkadir Yüksel birlikte yaptı.
Merkez içindeki salonları tek tek gezen heyet, yeni düzenlemeyi ve açılan sergiyi beğendiklerini ifade ettiler. Sergi gezisinden sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 2 yıllık görev süresi içinde söz verdiği projeleri yaparak vatandaşın hizmetine sunduklarını söyledi. Şahin, “Bu hafta Kutlu Doğum Haftası nedeniyle bu haftya uygun güzel bir hat sergisi düzenledik. 7 şehirden 65 sanatçımız bugün burada eserlerini sergilediler. Tarihi doku ile hat sanatının birbirine yakışacağını umduğumuz bir sergiyi bugün açtık. Tüm halkımızı bu sergiyi gezmeye davet ediyoruz” dedi.
TARİH İLE SANAT İÇ İÇE YAŞAYACAK
Binanın geçmişinin çok özellikli olduğunu ifade eden Şahin, kendisinin çocukluğunda yan tarafta nikah salonu olduğunu, Atatürk heykelenin önünde geçerek okulla gittiği yılları anımsattı. Kendisinin başkan adayı olduğu zamanda binanın alt katını suyun bastığını, üst çatısının da çökmek üzere olduğunu vurgulayan Şahin, belediye olarak aldıklarını ve bir takım bürokratik engellerden sonra kültür sanat merkezi olarak hizmete sunduklarını kaydetti.
Artık tarih ile sanatın içi içe bir arada olacağını vurgulayan Şahin, Gaziantep’in birçok arşivinin burada yaşayacağını kaydetti.
Binanın restorasyonunda sosyal sorumluluk projesini kullandıklarını ve Kadın Sığınma Evi’deki kadınları ile Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan çocukları binanın mozaik yapımında da görev aldıklarını aktardı.
Binada birçok siyasi liderleri konuşma yaptığını da anımsatan Şahin, Turgut Özal ve Süleyman Demirel’in bu binanın balkonundan Gazianteplilere konuşma yaptığını belirtti. Şahin, bu tarihi bina ile uluslar arası alanda bir ödül almak istediklerini de sözlerine ekledi.
AK Parti Milletvekili Nejat Koçer ise, kendi doğduğu mahallede böyle bir merkezin olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yaşı kendisinden büyük olan bu binanın geçmişinde çok önemli izlerin bulunduğunu söyledi.
AK Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan da, bu binada idamlık kalemlerin kırıldığını, ağır cezalırın verildiğini, ancak şimdi kültür ve sanatın merkezi konumunda olduğunu ifade etti.
AK Parti Milletvekili Abdülkadir Yüksel ise, kültür ve sanat şehrine yakışan bir bina olduğunu dile getirdi. Yüksel, kentin en güzel meydanında en güzel sanat ve kültür merkezini açan Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin ve ekibine teşekkür etti.
Diğer yandan, sanatçılar yaptıkları eserlerden birer tane Başkan Şahin ve milletvekillerine hediye ettiler.
MERKEZDE NELER BULUNUYOR
Toplamda 10 bin metre kare kapalı alanı ayrıca bin metre kare açık orta avlusu ile kentteki kültürel ve sanatsal etkinliklerin tanıtımının yanı sıra koordinasyonun sağlandığı bir merkeze sahip olan “Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi” önemli bir fonksiyonu üstlenmiş oldu. Merkezde; sanat galerileri, sergi salonları, kafeterya, çocuk sanat merkezi, çocuk tiyatroları, çocuk kütüphanesi, yetenek geliştirme gibi bölümler var.
Ayrıca GASMEK’in (cam atölyesi, ebru atölyesi, mozaik atölyesi, resim atölyesi), müzik kursları, enformasyon merkezi, Gaziantep tasarım atölyesi, çok amaçlı salon, yapının kendini anlatan bir müze, kent arşivi merkezi, kent araştırma komisyonu, kent kütüphanesi, güzel sanatlar atölyesi gibi fonksiyonlar da yer alıyor.
Öte yandan, serginin 14–28 Nisan tarihlerinde açık kalacağı açıklandı.