FESTİVALİM VAR, ADIMI DUYURAMIYORUM
Sınırlı koşullar içinde gerçekleşen festivalleri bölgesel, ulusal ve hatta uluslar arası boyutlara taşımak için son zamanlarda önemli gelişmeler yapılıyor. Festivallerini kendi bulundukları bölgeden ulusallara taşımak isteyenleri, bu sıkıntının çözümü için fikir alış verişinde bulunmak için bir araya geldiler. Bu problemlerine çözüm üretmek isteyen festivaller birliği ve yöneticileri Gaziantep’te bir araya geldi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin de üyesi olduğu ve ülkemizde yapılan birçok uluslararası festivalin üyesi olduğu Uluslararası Festivaller Birliği’nin 2012 yılı dönem toplantısı Gaziantep’te yapıldı.
İstanbul'dan Pendik, Üsküdar, Büyükçekmece, Küçükçekmece, İzmir-Karşıyaka, Tekirdağ, Arhavi, Taşköprü, Keşan, Gelibolu, Yalova, Antakya, Giresun, KKTC’den Lefkoşa ve İskele Belediyeleri festivallerinin temsil edildiği toplantıya, ayrıca birlik üyesi CIOFF Türkiye temsilcileri, Anadolu El Sanatları Derneği temsilcileri de katıldı.
Uluslararası Festivaller Birliği Dönem Başkanı ve Pendik Belediye Başkan Yardımcısı Atilla İpek konuşmasında, "Ülkemizde her yıl yüzlerce festival düzenlenmekte. Bu festivallerin büyük bölümü kendi yöreleri ile sınırlı kalıyor.” dedi.
Ancak son dönemlerde uluslararası festivallerin sayılarının hızla arttığına dikkat çeken İpek, “Bu festivallerde dünyanın çeşitli ülkelerinden halk dansları ekipleri, müzisyenler, yerel sanatçılar misafir ediliyor. Özellikle yerel yönetimlerin hizmet anlayışlarındaki değişim ve kent kalkınmasında kültür endüstrilerine verilen önemin artması ile uluslararası festivallerimizin sayısını artırmakta. Birlik, özellikle milli kültür ve yerel kültürlerin paylaşılmasında ve anlaşılmasında en etkili folklorik öğeler arasında yer alan halk danslarını temel alan festivalleri bir platformda buluşturmayı hedefleyen sivil bir oluşumdur. Festivallerin sivil inisiyatifler tarafından sahiplenilmesi lazım. 40 yılı aşkın süredir her türlü unsuru ile beraber yürüyen festivallerimiz var. Sanatın ve kültürün bütün yönleri ile temsil edildiği festivallere ihtiyaç var" diye konuştu.
Toplantıya ev sahipliği yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz, Gaziantep’teki kentsel değişimi, dönüşümü ve kültürel etkinliklerin misyonunu anlattı.
Marangoz, “Uluslararası Festivaller Birliği Toplantısı, ülkemizde yapılan uluslararası festivallerin birçoğunun başkan vekilleri, başkan yardımcıları ve festival koordinatörleri düzeyinde temsil edildiği toplantıya ev sahipliği yaptık. Festivallerin, bilgi ve deneyimlerinin paylaşılması, önümüzdeki yıl yapılacak organizasyonlarda iş birliği fırsatlarının oluşturulması açısından oldukça önemli. Bu toplantı misafirlerimize ilimizi tanıtmak için önemli bir fırsat oldu.” şeklinde konutu.
Sunumdan sonra yakın bir tarihte yapılan 7. Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivalinin görüntüleri katılımcılarla paylaşıldı, daha sonra önümüzdeki yıl yapılacak festivallerin tarihleri belirlendi.