Eroğlu, temaslarda bulunmak için geldiği Gaziantep'te, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’i de ziyaret etti. Belediye binası önünde tören mangası ile karşılanan Cumhurbaşkanı Eroğlu, daha sonra belediye anı defterini düşüncelerini aktardı.
Başkan Güzelbey'in bakır ibrik hediyesine günün anısına bir plaket hediye eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu hediyeyi evinde saklayacağını ifade etti.
Gaziantep’in tarihi ve kültürel yapılarını Cumhurbaşkanı Eroğlu’na anlatan Güzelbey, Gaziantep’in birçok tarihi bölgesinin UNESCO Kültür Miras Aday Listesi’ne girdiğini belirtti.
Daha sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mehmet Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi’ndeki müzeyi gezen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, gezinin ardından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey tarafından burada onuruna verilen yemeğe katıldı.
Gazetecilerin, Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili sorularını da yanıtlayan Eroğlu, pazartesi Rum Lider Nikos Anastasiyadis ile görüşeceklerini belirtti.
Rum tarafının müzakerelere başlamak için ortak bir açıklama önerisi olduğunu anımsatan Eroğlu, şunları söyledi:
“Bana göre müzakerelere başlamak için ortak açıklamaya gerek yoktu. Çünkü neticede müzakere masasında Birleşmiş Milletler parametreleri mevcut ve neyi gerçekleştirmek için yıllardan beri müzakereleri devam ettirdiğimiz belli. Sayın Anastasiyadis böyle bir öneri ortaya atarken, hazırlamış olduğu bu ortak açıklama metninde gördük ki, müzakere masasına oturmadan bazı şeyleri almak ve bize kabul ettirmek düşüncesinde. Buna rağmen biz Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği adına yapılan ilk ortak açıklama metnini kabul ettik. Rum tarafı kabul etmedi ve kabul etmediği için de kâğıtlar gidip gelmeye başladı. Rumların önerisi, Türklerin önerisi, bir yere varamadık.”
Rum Lider Anastasiyadis ile BM'in devrede olmadığı bir ortamda sohbet edeceklerini kaydeden Eroğlu, “Tabi ki esas konu stratejiyi belirlemek. Bu ortak açıklama metni üzerindeki pürüzleri kaldırabilirsek onu kaldırmaya çalışmak” diye konuştu.
Türk tarafının yıllardan beri iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı, ortak bir devlet istediğini ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:
“Biliyorsunuz yeni bir devlet kurulacak, Annan Planı'nda da böyleydi. Dolayısıyla yeni bir devleti kim kuracak, iki kurucu devlet kuracak. Kurucu devletlerden biri Türk tarafı, bizler, diğer kurucu taraf da Rum tarafı. Bu iki kurucu devlet yeni bir devletin kurulması için egemenliklerinin, icraatlarının bir kısmını merkezi hükümete bırakacaklar ki yeni bir devlet kurulabilsin. Yani aşağıdan başlayarak yeni bir devlet oluşumu sağlama. Rumların görüşü ise Kıbrıs Cumhuriyeti vardır, Kıbrıs Cumhuriyeti evrim yoluyla yeni bir devlet ismi alsın. Yani Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Federal Cumhuriyeti olsun şeklinde düşünceleri var. Tabi bunu kabul etmek mümkün değil. İşte bunları tartışacağız. Onların görüşleri başka, bizim görüşlerimiz başka. Bir ortak metin üzerinde anlaşmaya çalışacağız.”