HIZLI ERİŞİM
01.11.2011

Dünyanın Başarılı Belediyeleri İstanbul’da Gaziantep’i Dinleyecek

Konuya ilişkin Türkiye’de yayımlanan bir ulusal gazetede Haber Türk İstanbul Yazarlarından Esen Evran’ın hazırladığı haberde, 1990 yılında ABD hükümeti ve Avrupa Komisyonu ortaklığıyla kurulan Bölgesel Çevre Merkezi’nin (REC) Türkiye Direktör Yardımcısı Kerem Okumuş ile yapılan röportaja yer verilerek, ‘Dünya nüfusunun ortalama % 50’sinin, Türkiye’nin ise yüzde 75’nin şehirlerde yaşadığı ve bu yüzden iklim değişikliklerinin etkisini azaltmaktaki tek sorumluluğun şehirlerde olduğu” vurgulandı.

 

TÜRKİYE’DE İKLİM EYLEM PLANI OLAN TEK BELEDİYE GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

 

Haberde, Türkiye’de İklim Eylem Planına sahip kentlerin olup olmadığına ilişkin soruya, ‘Sadece Gaziantep’in Var’ diyen Okumuş, “Zaten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey de bu konferansta nasıl bir eyle planı hazırladıklarını anlatacak. Türkiye’deki kişi başına karbon emisyon ortalaması 4,5 ton, bu haliyle 5 ton olan dünya ortalamasının altında. Öte yandan 1990-2007 yılları arasında karbon emisyon artışında dünya rekoru kimde? Türkiye’de. 2,5 tondan 4,5 tona çıkmış, 2020’de böyle giderse 9 ton olacağı hesaplanıyor” dedi.

 

‘İngiltere’de her bakanlığın kendi karbon bütçesi var. Yatırımın neden olacağı karbon emisyonu bu bütçeyi aşıyorsa yatırım bir sonraki yıla kalıyor’ diyen Kerem Okumuş, “REC Türkiye 15 Kasım’da bir deklarasyon yayınlayarak imzaya açacak. Üç ay içinde 40 belediyenin imza atması hedefleniyor. Asıl önemli adım Türkiye’de gönüllü olan karbon piyasasının zorunlu hale getirilmesi’ diye konuştu.

 

15 Kasım’da düzenlenecek ‘Türkiye’de Sürdürülebilir Kentler; Düşük Karbonlu Sürece Geçiş Nasıl Yönetilir’ konferansı için hazırlıkların sürdüğünü belirten Haber Türk İstanbul Yazarlarından Esen Evran, ‘Bu konferansa katılacak dünyanın başarılı belediye başkanları İstanbul’da, bir şehrin nasıl daha yaşanabilir hale getirileceğini anlatacaklarını’ vurguladı.