HIZLI ERİŞİM
20.04.2011

Dubai, Gaziantep’in Raylı Sistemini Konuştu

Birleşik Arap Emirlikleri’nin önemli kenti Dubai’de 10-14 Nisan 2011 tarihleri arasında yapılan 59.Dünya Konferansında Gaziantep Büyükşehir Belediyesini Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Şafak Hengirmen Tercan ile Hafif Raylı Sistemler Şube Müdürü Seda Kördeve temsil ettiler.

 

UITP’nin 2 yılda bir gerçekleştirdiği toplantıya katılmak için dünyanın birçok ülkesinden her yıl yüzlerce başvuru gerçekleştiğini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Şafak Hengirmen Tercan, “Toplantıya sunulan 282 bildiriden 72’si kabul gördü. Bu kabul gören bildirilerden birisi de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Hafif Raylı Sistem Projesi’nin Finansman Modeli oldu” dedi.

 

Toplantının ilk günkü oturumunda ‘Türkiye Toplu Taşımacılıkta En Ucuz Altyapı İle Yeni Bir Dönem Açıyor’ başlığı ile yaptıkları sunumun büyük bir ses getirdiğini söyleyen Tercan, “4 Panelistin yer aldığı oturuma bizimle birlikte Kuveyt Metrosu Genel Müdürü Khaled A.Al-Awadhi, Fransız Veoli Firmasının İklim Değişikliği Proje Müdürü Caroline Edant, Birleşik Arap Emirliklerinden Partner Buss Company’nin Genel Müdür Yardımcısı Ulrich Kogler katıldılar.

 

Gaziantep’in ulaşım alt yapı modelinin ne kadar ucuza mal olduğunu anlattığımız sunum büyük bir ilgi uyandırdı. Avrupa’da ve Dubai, Kuveyt, Fas, Cezayir gibi ülkelerde km başına 22 Milyon Euro harcanan hafif raylı sistem projesini Gaziantep’in km için 4,5 Milyon Euro harcayarak gerçekleştirmesi şaşkınlık yarattı. Büyükşehir Belediyesi’nin Alt Yapı, Ray Döşemesi, Vagonlar, Depo Alanı, Elektrifikasyon ve diğer tüm giderlerin de içinde yer aldığı toplam 9,5 km’lik hafif raylı sistem çalışmasını 43,5 Milyon Euro gibi bir rakama mal etmesine inanamayıp tekrar tekrar soranlar oldu” diye konuştu.

 

Gaziantep, Uluslararası Etkinliğini Uluslararası Örgütlere Üyeliği İle De Arttırıyor

 

Dr. Şafak Hengirmen Tercan, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları sunum ve katıldığımız üç alt komisyon toplantılarında iyi bir performans sergiledik. Alt Komisyonlardan olan Organizing Authority Commity (Organize Eden Yönetimler Komitesi) toplantısına katılan ilk Türk Belediyesi olduk. Tüm Dünyayı ilgilendiren ulaşımla ilgili konuların ele alındığı, önerilerin sunulduğu, toplantıların ana temalarının belirlendiği bu komisyona üye olduk” dedi.

 

Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de İlk İklim Eylem Planı hazırlayan yerel yönetim kuruluşu olarak, Sürdürülebilir Kentleşme Komitesi’ne de katıldıklarını hatırlatan Tercan, “Ulaşımla ilgili projelerimiz dâhil birçok projeyi bu eylem planına bağlı olarak yapıyoruz. İklim Eylem Planı’na sahip bir Belediye olmamız bu komisyona katılmamızı sağladı.

 

Gaziantep, Uluslararası etkinliğini uluslar arası örgütlere üyeliği ile de arttırıyor. UITP Uluslar arası toplu taşımacılık konusunda binlerce üyesi olan dünyanın en büyük örgütüdür. Bu 2 yılda yapılan bu kongrede Gaziantep’in bir sunum yapmış olması başlı başına bir olay. Gaziantep delegasyonunun İngilizce bilen iki bayanla ulaşımla ilgili bir toplantıya katılmaları önemli bir hadise. Etkinliğin bir başarısı da dünya toplu taşımacılık politikasını oluşturan alt yapı komitelerinden üçüne katılmamızdır” diye konuştu.