Büyükşehir Belediyesinden Örnek Eylem Planı
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve ICE-MAVİ Konsorsiyumu ortaklığında yürütülen İklim Eylem Planına Hazırlık Çalışmaları kapsamındaki 2. Çalıştay 5-6 Nisan 2011 tarihleri arasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde gerçekleştirildi.
Çalıştaya Fransa ICE Firması Yetkilileri David Coutelle, Mavi Consultants Türkiye Masası Yetkilisi Lale Çapalov, Fransız Kalkınma Ajansından Samuel Kohen, David Willecomme, Merkez Ofisinden İklim Değişikliği Uzmanı Arthur Honore, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim ve Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Şafak Hengirmen Tezcan katıldılar.
İklim Eylem Planının Bölgesel anlamda Türkiyede ilk defa Gaziantepte uygulanacak olması nedeniyle çok büyük önem arz ettiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Proje, nüfusun artması beklentileri karşısında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak sera etkili gaz emisyonlarını azaltmayı, bu hedefe yoğunlaşmak suretiyle, Gaziantepin gelecekteki kalkınmasının çevreye saygılı bir yaklaşım içinde yer alması hedeflerini taşımaktadır.
Bölgesel İklim Planı, enerji-iklim yaklaşımı ile kalıcı şehir yaklaşımını birleştirmek suretiyle belediyenin belli başlı eylem alanlarının analizinin yapılması, sera etkili gazları azaltma ve iklim değişikliğine uyma konusunda istenen hedeflere ulaşmak amacıyla, belediyenin temel kamu politikalarını yeniden tanımlama önerileri, Bölgesel İklim Planının uygulamaya konulmasına kılavuzluk edilmesi, takibi ve değerlendirilmesi için belediyenin organizasyonunun yapılması başlıklarını kapsamaktadır dedi.
Başkan Güzelbey, Projemizin önemini arttıran bir diğer unsura gelince; AB ile uyum sürecinde Çevre Faslı açıldı, çevre faslının açılmasının ardından ülkemiz çevre uyum kriterlerinin uygulanması için çeşitli fonları olacak. Bu fonların kullanılacağı projelerin olması gerekiyor ki bu kaynaklardan faydalanma şansımız artsın. Eylem Planının hazırlanmasının ardından, iklim değişikliği karşısında şehrimizde yapılması gereken kentsel dönüşüm alanları, şehrin hava kalitesinin yükseltilmesi için projeler üretilmesi, ulaşımla ilgili iklim değişikliğine etki edecek projeler de yer alıyor diye konuştu.
İklim Değişikliğinde Emisyon Azaltımı konusunda en büyük etkiye sahip olan sektörlerin incelendiği ve planda uygulamaya konulacak öncelikli başlıkların belirlendiği toplantılarda, İmar, Ulaşım, Atık Yönetimi, Su Yönetimi, Endüstri ve Hizmetler konuları da ele alındı.
Geçtiğimiz yıl Meksikanın Cancun şehrinde yapılan 16.Taraflar Toplantısında büyük ilgi uyandıran Gaziantep İklim Eylem Planının gelişmeleri ve sonuçlarıyla bu yıl da Güney Afrikanın Durban şehrinde yapılacak olan 17.Taraflar Toplantısına sunulması kararlaştırılmıştır.