HIZLI ERİŞİM
17.02.2012

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENÇLERİ HAYATA BAĞLIYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi'nde 14-19 yaş arasındaki madde bağımlısı gençler hem tedavi görüyor hem de meslek sahibi oluyorlar.

 Sanayisinin hızla büyümesiyle yoğun göç alan Gaziantep’te Sokak çocukları sorunun gündeme gelmesiyle birlikte, Büyükşehir Belediyesi köklü çözüm arayışına girdi ve 4 yıl önce Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi'ni kurdu. Yürütülen çalışmalar sayesinde madde bağımlısı gençlerin tedavisi, aileleri ve topluma kazandırılmasında olumlu sonuçlar alındı.

Mobil ekipler, sokaklarda dolaşarak madde bağımlısı gençleri tespit ediyor. Merkezde yatılı kalmasına karar verilen 14-19 yaş arasındaki erkekler, 6 ay boyunca tedavi görüyor. Tedavileri sürerken bir yandan iş uğraş terapisi kapsamında atölyelerde trikotaj, bakırcılık, taş işçiliği, mozaik, takı tasarım, ebru, ahşap boyama, resim, müzik ve okuma-yazma kurslarına katılıyorlar.

Tedavisi tamamlanan gençler ise geri sokağa bırakılmıyor. Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen 'Yarı Yol Evi' projesi kapsamında, bu gençlerin birlikte kalabileceği dayalı döşeli evler kiralanıyor ve her biri işe yerleştiriliyor.

Göreve geldiklerinden beri sürdürdükleri çalışmalarla kentin en önemli sorunlarının başında gelen sokakta yaşayan ve sokakta çalışan çocuk probleminin çözümünde önemli mesafeler aldıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey, ''Bugüne kadar tedavi edip topluma kazandırdığımız genç sayısı 380. Tedavi olanlara ev kiralıyoruz. Tamamına iş buluyoruz, eğer iş bulamazsak belediyede istihdam ediyoruz'' dedi.

 

YENİ BİR HAYAT KURDULAR

Uzman kadrolara sahip, bilimsel metotlarla tedavi sundukları Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi'ni Nisan 2008'de hizmete açtıklarını hatırlatan Güzelbey, ''Uçucu ve uyuşturucu madde kullanan gençlerin topluma kazandırılmasını, ülkemize yararlı bir birey olarak yetişmesini hedefledik. Gaziantep'te madde bağımlısı 522 sokak çocuğu tespit ettik. Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi'nde bugüne kadar 380 genci tedavi ederek topluma kazandırdık, 32'sinin de tedavisi sürüyor” diye konuştu.

Merkezde meslek atölyelerinin yanı sıra onları hayata bağlayacak resim ve müzik gibi kurslar verildiğini, hepsinin evcil hayvanı olduğunu, küçük tarlalarında domates biber ektiklerini anlatan Güzelbey, şunları söyledi:

''Orada gençleri asla zoraki tutmuyoruz, tedavi olmak isteyenleri tutuyoruz. Kaçmayı engelleyici hiçbir tedbirimiz yok. Tedavi olan gençler oraya tekrar özlem duyuyor. Ama orada ömür boyu kalamazlar. Emniyet Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz 'Yarı Yol Evi' projesi kapsamında, onlara evler kiralıyoruz, giderlerini biz karşılıyoruz. Bu gençlerin tamamına iş buluyoruz, eğer iş bulamazsak belediyede istihdam ediyoruz.''

Merkezde öğrendikleri taş işçiliğini başka illerde uygulayarak kendilerine yeni bir hayat kuran gençler olduğunu vurgulayan Güzelbey, ''Bir gün Mardin'den bir genç telefonla aradı. 'Mardin'de konakların restorasyonunda taş ustası olarak çalıştım, çok para kazandım, askere gidiyorum, hakkınızı helal edin' dedi'' şeklinde bir anısını paylaştı. 

MADDE BAĞIMLISI GENÇLER KKTC’DE SERGİ AÇTI 

Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi Müdürü Muammer Top da açıklamasında, 2 bin 500 metrekare kapalı ve 15 bin metrekare açık alana sahip merkezde psikolog, psikiyatrist, PDR ve sosyal hizmetler uzmanı, hemşirelerle birlikte 71 personelin görev yaptığını söyledi.

Türkiye'de ergen madde bağımlılığında tek tedavi merkezi olduklarını, burada yatakhane, yemekhane, meslek atölyeleri, spor salonları, yüzme havuzu, TV odası, sınıf, hamam, seminer salonu, amfi tiyatro gibi her türlü imkânın sunulduğu anlatan Top, merkezde gençlerin 6 ay tedavi gördüğünü, bütün sistemi ödül üzerine yapılandırdıklarını ifade etti.

Top, ''Gençlere kalk saatinden yat saatine kadar dolu bir program uygulanıyor. İş uğraş terapisinin hem meslek öğrenmeleri hem de boş zamanlarını doldurmaları açısından çok önemi var.  Hafta sonu aktiviteler yapılıyor,  pazar günleri aile programı işletiliyor. Ailelere de eğitim veriliyor'' dedi.

Eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalanlara merkezdeki sınıfta eğitim verildiğini, gerekirse yakınlarındaki köy okuluna gönderdiklerini belirten Top, ayrıca Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) ile İŞKUR işbirliği çerçevesinde gençlerin kurslara katıldığını, daha sonra sanayi kuruluşunda işe yerleştirildiğini kaydetti.

Burada tedavi gören çocukların yaptığı el sanatları, resim, bakır işleme ve mozaiklerden oluşan ''Sokaktan Sanata Sanattan Hayata'' adlı sergiyi Gaziantep ve KKTC'de açtıklarını vurgulayan Muammer Top, İstanbul ve Ankara'da da sergileneceğini söyledi.

Top, madde bağımlısı genç kızların ise İnayet Topçuoğlu Tıp Merkezi'nde tedavi edildiğini sözlerine ekledi.