HIZLI ERİŞİM
19.12.2012

BİRİNCİ ZİRVE ENERJİSİ GAZİANTEP’TE BAŞLADI

Şehitkâmil Kültür ve Kongre Merkezi’nde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da yer aldığı kongreye büyük katılımın olduğu gözlendi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gaziantep’te paradan daha hızlı büyüyen bir zihniyetin olduğunu ifade ederek, kent olarak bugün 6 milyar dolara ulaşan ihracat rakamlarının ulaştığını söyledi. Dünya’nın büyüdüğünü ancak Türkiye’nin dünyadan daha hızlı büyüdüğünü, Gaziantep’in de Türkiye’den daha hızlı büyüdüğünü belirten Bakan Yıldız, hükümet olarak göreve geldiklerinde enerjinin özel sektördeki payının yüzde 30 iken, 2012 yılı itibariyle bu oranın yüzde 64’lere yükseldiğini belirtti. Bu açıdan özel sektörün önünü açtıklarını işaret eden Yıldız, Gaziantep’in suda kayıp kaçak oranını en düşük oranda tutan şehir olduğunu kaydetti.

Gaziantep Valisi Erdal Ata ise, bu kentin marka kent olmasında sanayiciler, belediyeler ve STK’ların büyük katkısının olduğunu, enerji zirvesinin Gaziantep’te yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Ata, bu tür kongrelerin eskiden İstanbul ve Ankara gibi kentlerde yapıldığını, ancak Gaziantep’in gelişmesi ile artık böylesi önemli toplantıların Gaziantep’te yapıldığını belirtti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey de, dönemin artık enerji üretme dönemi olduğunu ifade ederek, akan sudan esen rüzgârdan enerji elde etmeye başlandığını söyledi. Bir kentin modern bir şehir olduğunun göstergesinin en büyük özelliğinin o şehirde yanan lambalar olduğunu belirten Güzelbey, ancak bu ampullerin enerji ile yandığını belirtti. Gaziantep’te artan hızlı bir nüfusun olduğunu işaret eden Başkan Güzelbey, 1968 yılında 120 bin iken bugün 1 milyon 400’nin üzerinde bir nüfusun olduğunu anımsattı. Artan nüfus ile ihtiyaçlarında beraberinde geldiğini vurgulayan Güzelbey, “Eskiden bir evde ancak bir araba vardı. Şimdi bir evde üç tane araba var. Bunların sonunda da artan bir hava kirliliği. Hava kirliliğinden çıkan gazlar atmosferde kalın bir tabaka oluşturarak güneş enerjisini hapsediyor ve gezegenimizi daha fazla ısınmasına neden oluyor. Küresel ısınmanın dehşet bir etkisi var. Bugün bile etkisini görmeye başladık. Bir tarafta seller, tusunamiler hayatımızı zorlaştırıyor. Herkesin bildiği bir Aral gölü hikâyesi var. Koskoca göl kurumuş ve kullanamaz hale gelmiş.” diye konuştu.

Tüm bu olumsuzluklardan yola çıkarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak İklim Eylem Planı hazırladıklarını aktaran Güzelbey, bu planın Gaziantep’e uzun yıllar hizmet edeceğini belirtti. Gaziantep’in sanayi kenti olduğunu ortalama binin üzerinde işletme olduğunu belirten Başkan Güzelbey, 100 binin üzerinde istihdamı ile önemli bir kent olduğunu kaydetti. Elektrik kullanımına bakıldığı zaman sanayide kullanılan elektrik ile konutlarda kullanılan elektrik oranın aynı olduğunu işaret eden Güzelbey, “Oysa sanayide kullanılan enerjinin daha fazla olması beklenirdi. Biz buradan şunu çıkartıyoruz, demek ki konutlarda enerjiyi biraz daha fazla harcıyoruz. İşte tüm bunlar bize bir hedef koydurdu. 2023 yılında Gaziantep’te karbon ayak izi miktarının kişi başına yüzde 20 azaltılması için bir hedef koyduk. Bunu için de çalışmalar yaptık. Nüfus yoğunluğu kentin güneyde. Ama sanayi kentin kuzeyinde. Buradan insanları alıp kuzeye taşımaya karar verdik. Üç vardiya olarak güneyden kuzeye, kuzeyden de güneye her gün taşıyoruz. Bunu taşırken de doğal gazlı araçları kullanmaya dikkat ettik. Tramvaylar ve doğal gazla çalışan otobüslerde karar kıldık.” şeklinde konuştu.

2008 yılında kurdukları çöpten elektrik etme sistemini yap-işlet-devret modeli ile yaptıklarını, 3 atık su arıtma tesisi ile atık suların yüzde 99’lık kısmını arıttıklarını dile getiren Güzelbey, çamurdan da elektrik ürettiklerini bildirdi. Türkiye’de ilk kez bir ekolojik kent planlaması yaptıklarını ve insanların ileriki dönemlerde villalar yerine bu ekolojik kentlerde oturacaklarını işaret eden Başkan Güzelbey, tüm bu projelerle Gaziantep’in sürdürülebilir enerjisine katkı sağladıklarını kaydetti.

Zirvenin düzenlenmesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne destek veren Sürdürülebilirlik Akademisi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sungur Bursa da, “Gaziantep ili bugün dünyada 173 ülkede temsil edilmekte ve ihracat hamlesinde ofansif atılımlar gerçekleştirmektedir. Ülkemizin en hızlı büyüyen şehirlerinden biri olmasının yanı sıra, son yıllarda ihracatını en fazla artıran şehir olmuştur. Ayrıca ekolojik kent kavramını geliştiren ilk belediye Gaziantep Büyükşehir Belediyesidir.” diye konuştu.

Enerji Zirvesi’nde SANKO Enerji, Greeneco, MB Holding, SolarTürk, Tektuğ ve Rehau sponsor olarak yer alırken; Gaziantep Sanayi Odası, Ticaret Odası, Üniversitesi, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü; ayrıca Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham), ENVERDER, GENSED, İMSAD, İZODER, İpekyolu Kalkınma Ajansı, GASKİ, GAZDAŞ, KOSGEB gibi pek çok STK ve kurum destekliyor.