HIZLI ERİŞİM
17.10.2011

Bir Zamanlar Mahalleler Aile Gibiydi

13-14 Ekim tarihleri arasında Bursa’da düzenlenen ‘Uluslararası Mahalle Kültürü Sempozyumu’ çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen ile Gaziantep, Şanlıurfa, Amasya, Kütahya, Karaman, Kahramanmaraş gibi Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen 300 yerel yöneticiyi Bursa’da bir araya getirdi.

 

Sempozyumun açılışında Bursa’nın eski mahallelerinden ve mahalle yaşamından fotoğraflardan derlenen barkovizyon gösterisi büyük ilgi gördü.

 

Tarihi Kentler Birliği Dönem Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ‘1,5 yıl önce yapılan Çarşı Sempozyumu’nun etkisinin sürdüğünü’ dile getirdi.

 

MAHALLE KÜLTÜRÜNDEN KENT RUHUNA VE KÜLTÜRÜNE ULAŞMAK GÖREVİMİZDİR

 

Başkan Güzelbey, “Osmanlı döneminde mahalle dendiğinde mektebi, mescidi, meydanı, kıraathanesiyle, birçok kullanıma açık mekânlarda mahalleli arasında sıcak temasların olduğu ve komşuluk hukukunun ön plana çıktığı bir bütünü hatırlıyoruz. Eski dönemi düşündükçe o dönemi bugünle karşılaştırıyor insan, ‘Acaba bu toplumdaki yozlaşma mahalle anlayışında olsaydı bugün böyle olur muyduk? diye soruyoruz” diye konuştu.  

   

‘O dönemdeki mahallede aile kavramının öne çıktığını’ kaydeden Güzelbey, ‘Herkes herkesi tanırdı. Adeta bir kişilik bir aile vardı ortada ve kapılar kapanmazdı.  Mahallede yaşanan basit problemlerin mahalle sakinleri arasında çok kolay çözümlendiğini, toplumda barışın ve huzurun sağlandığı bir ortam oluştuğunu söyledi.

 

Başkan Güzelbey, “Keşke bugün betonlaşmasaydık. Mahallede hayat var. Hayata sahip çıkmalıyız, mahalle kültüründen kent ruhuna, buradan kent kültürümüze ulaşmak görevimizdir’ diye konuştu.