BAŞKAN GÜZELBEY 2. ULUSLARARASI KÜLTÜR TURİZMİ ZİRVESİNDE GAZİANTEPİ ANLATTI
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Ankara’da düzenlenen 2. Uluslararası Kültür Turizmi Zirvesine katılarak “Kültür Yolları ve İnanç Turizmi” temalı panelde Gaziantep’i tanıttı.
Zirve öncesinde belediyeler ve valilikler tarafından açılan stantlar gezilirken, zirveye katılan belediye başkanları ve valiler de illeri ile ilgili birer sunum yaptı. Zirvenin ikinci kısmında bir sunum yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, dünyada turizm konseptinde bir değişiklik olduğunu, deniz, güneş, kum turizminden başka farklı alanların olduğunun insanların farkına vardığını söyledi.
Gaziantep’in aslında bir sanayi şehri olduğunu vurgulayan Dr. Asım Güzelbey, “Benim şehrim aslında bir sanayi şehri. Şehrin geçmişine baktığımız zaman binlerce yıllık bir tarih ortaya çıkıyor. Bugün Gaziantep kültür ve inanç turizmine sahip çıktığı için farklı bir noktada. İpekyolu üzerinde bulunan bir şehiriz biz. İpekyolu, bundan bin sene önce revaçta olan bir yoldu. Çin'deki, Hindistan'daki ticari ürünlerin batıya geçtiği yoldu. Bu yol Gaziantep'ten geçiyor. Bu yolun yeniden canlandırılması için 2006'da bir toplantı yapılıyor. 2011'deki toplantıya Türkiye ilk defa dahil oldu ve bu toplantıda biz ev sahipliği yaptık” diye konuştu.
GAZİANTEP’TE YAŞAYANLARIN YAŞAM STANDARTI YÜKSELDİ
8 sene önce başlatılan çalışmalar neticesinde bütün tarihi yapılar restore edildiğini belirten Güzelbey, “8 sene önce kale çevresindeki bütün tarihi yapılar restore edildi. 5,5 kilometrelik bir kültür yolu hayata geçti. Yıllardır tarihine ve kültürüne sahip çıkmamanın oluşturduğu sonuçlar nedeniyle 5,5 kilometrelik yol üzerinde bulunan bin kadar yapının 80 tanesi tarihi yapı, gerisi çarpık yapıydı. Öncelikle çarpık yapıların düzeltilmesi gerçekleştirildi. Çarpık yapılar düzeltilirken istimlak bedeli ödememek için yıkımdan ziyade yapıma önem verildi. Evler tek renge boyandı, yürüme yolları, ışıklandırmasıyla tarihi dokuyla çarpık yapılar uyumlu hale getirildi. Bu yol üzerinde bulunan bütün tarihi eserler restore edildi ve bu restorasyon esnasında bütün inançlara sahip çıkıldı. Bu yol üzerinde bulunan bir fabrikanın iplik deposu olarak kullanılan yerde bir kilise, hiçbir envanterde olmayan, 550 yıllık bir kilise tesadüfen bulundu. Buranın restorasyonunu yaptık ve şuanda kültür merkezi olarak kullanılıyor. Şehrimizde bakırcılık mesleği çok önemlidir. 380 tane bakırcının olduğu çarşı restore edildi, turizmin hizmetine açıldı. Tarihi hanların tamamı da restore edildi. Gaziantep'teki bütün tarihi mahalleler restore edildi. Bütün bunlar bir değişim oluşturdu, lahmacun ve kebapla anılan şehir bir kültür şehri oldu. İnanç ve kültür turizminin şehre getirdiği katkıları seçilmekte. Şehir birden bire kabuk değiştirdi ve bu arada her türlü inanca saygı gösterildi. Dünyanın en büyük mozaik müzesi şehrimizde. Gaziantep'te de var olan Mevlevi kültürü Mevlevihane Müzesi ile yaşatılıyor. Gaziantep Kalesi şehrin tam kalbinde bulunuyor. Yakın zamana kadar restorasyonu yapılmadığı için çok kötü durumdaydı. Restorasyonundan sonra kalenin içine panoramik bir müze de yapıldı" şeklinde konuştu.
Gaziantep’te yaşayan insanların yaşam standartlarının yükseldiğini belirten Güzelbey, "Şehirler aslında 4 sütun üzerinde yerleşirler, ticaret, sanayi, eğitim, kültür ve turizmdir. Kültür aslında bunların hepsinin zemininde olması lazım. Şehrimizin bir kültür şehri olması için çaba gösteriyoruz. Bunun sonucunda inanıyoruz ki, bu şehirde yaşayan insanların yaşam standardı yükselecek, şehir zenginleşecek. Şuanda bile Gaziantep'deki bu değişiklikler görülmekte. Tek bir üzüntümüz bize 120 kilometre uzakta olan ve kardeş şehrimiz olan Halep'te yaşanan insanlık dramı. Halep'te sadece bir insanlık dramı yaşanmıyor, orada bir kültür katliamı yapılıyor” ifadelerini kullandı.