HIZLI ERİŞİM
05.04.2011

Avrupalı Gaziantep

Büyükşehir Belediyesi tarafından, bölge illerine restorasyon çalışmaları konusunda Gaziantep’in edindiği deneyimleri aktaracağı merkez olarak planlanan Prof. Dr. Metin Sözen Kültür Evi’nden gerçekleştirilen canlı yayında Başkan Güzelbey, ‘Gaziantep’in tarihi ve kültürel mirası koruma konusunda örnek kent olduğunu, bu merkezin de bu deneyimlerin paylaşıldığı bir okul olacağını’ söyledi.

 

Liyakat Nişanı, Gaziantep’lilerin Emekleri İle Elde Edilmiş Bir Başarıdır

 

Gaziantep’e son iki yılda kazandırdıkları projeleri ve gelinen noktayı yaptığı sunumla özetleyen Güzelbey, ‘Yapılan bütün çalışmaları şehrimizin sosyal, kültürel anlamda yaptığı hamleler, dünyanın en hızlı büyüyen on kentinden birinin Gaziantep olması, yurt içi ve yurt dışında bulunduğumuz temaslar, birçok kuruluş tarafından takdir toplamaya devam ediyor. Öyle ki, bu yapıcı diyalogların bir yansıması Federal Alman Cumhuriyeti tarafından verilen en büyük hizmet madalyası olan Liyakat Nişanı’nın ülkemizden yerel yönetici olarak bana verilmesi oldu. Kentimin gelişmişliği adına aldığım bu ödül, Gaziantep olarak hep birlikte ortaya koyduğumuz emeklerle elde edilmiş bir başarıdır” dedi.

 

Gaziantep’in ülkemizde model kent olmasının yanı sıra Avrupa’da da övgü ile bahsedilen bir kent olarak anıldığını hatırlatan Güzelbey, 23 Mart tarihinde Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği Türkiye Çalışma Grubu Toplantısı’nda Başkan Bernard Soulage’ın konuşmasından alıntı yaparak, Çalışma Grubu Başkanı Bernard Soulage, Gaziantep için ‘Bu Anadolu kentini görüp tanımaktan dolayı çok mutluyum. Kentin gelişmişliği, kamu yatırımları, tramvayı, eğitim seviyesi, olanakları, turistik önemi ve atraksiyonları, AB ile birlikte diyalog kurma ve çalışma arzusu beni çok etkiledi. Ayrıca Belediye Başkanı ve ekibinin bize gösterdiği hüsnü kabul ve misafirperverlik hiç unutulamaz’ diye konuştuğunu ifade etti.

 

Toplantıya katılan grup üyelerinin de aynı olumlu görüşlere sahip olduğunu söyleyen Başkan Güzelbey, Almanya Hamburg Eyalet Milletvekili Rolf Harlinghausen’in, “Gaziantep'e gitmeden önce bazı Alman arkadaşlara Anadolu'ya gideceğini söylediğinde gülerek yüzüne baktıklarını, döndüğünde; ‘Gaziantep çok ileri ve modern bir kent. Şehrin yol ve caddeleri Avrupa'yı imrendirecek nitelikte. Avrupa standardında yaşayan bir kent olduğunu çevresindekilerin şaşkın bakışları arasında paylaştığını’ ifade etti.

 

‘Bu gelişmeler bizleri son derece mutlu etmektedir’ diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ‘Gelişen, güzelleşen, kültürüne sahip çıkan Gaziantep’in, Avrupa’da bilinen ve birçok kente örnek gösterilecek boyutta bir şehir olmasında gelinen noktada emeği olan herkese teşekkür ediyorum’ dedi.

 

Gaziantep Kendi Göbeğini Keserek Bu Noktalara Geldi

 

Gaziantep’in, Kurtuluş Savaşı yıllarında kahramanlığıyla, 80 öncesi sınır ticareti ile 80 sonrası sanayiciliğiyle, şimdi de belediyeciliğiyle örnek bir kent haline geldiğini hatırlatan Güzelbey, ‘Yüzyıllık süreçte devletten hiçbir destek almadan, kendi göbeğini keserek bu noktalara geldi. Dünyada artık ülkelerin değil kentlerin yarıştığını her platformda dile getiriyoruz. Kentimizin örnek projeleri ve gelişmişliği birçok ülke ve kuruluşun olduğu gibi Dünya Bankası’nın da ilgisini çekti. Geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası yetkilileri Gaziantep’i Filipinlerden sonra Enerji Verimliliği konusunda model kent seçti. Bu yine bizim Gaziantep olarak farkımızı ortaya koyduğumuz başarılı çalışmaların sonucu.

 

Bildiğiniz gibi, dünyanın en büyük problemlerinin başında küresel ısınma, çevre kirliliği, su problemi geliyor. Biz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de İklim Eylem Planı hazırlayan belediye olduk. İklim Eylem Planı altında Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) destekleri ile bu projeyi hayata geçirdik. Bizim bu projelerimiz Dünya Bankası’nın da dikkatini çekti. Kendilerine bu planın hazırlanış nedenleri, değişen dünya koşullarında iklim değişikliklerinin, küresel ısınmanın ülkemize menfi yansımalarının neler olacağını, bu çerçevede enerji verimliliğinin arz ettiği önemi paylaştık. Dünya Bankası da bize bu konuda destek veriyor.

 

Biz bir adım daha ileri giderek 6 milyon metre kare alan üzerinde yeni imara açacağımız yerlerde bir kentsel tasarım yaptırıp, ekolojik bir kent oluşturmak gerektiğini söyledik. Çünkü yeni imara açtığımız yerlerde insanımıza yaşanabilir, kaliteli mekanlar sunabilmek için buraların kentle bağlantısının, alt yapısının, yollarının sağlıklı, yeşil alanlarının fazla, binalar arasındaki mesafelerin çok olması gerekir” diye konuştu.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Gaziantep bugün kendini Türkiye’den dolayı tanıtan bir kent olmaktan çıkmış, Türkiye’ye ve kendine katkısı olan bir kent olmuştur. Stratejik öneme sahip adımları ile Gaziantep, Türkiye’nin komşularla ilişkilerinde başrolde bulunan kent durumuna gelmiştir. Büyük kuruluşlar ve şirketler Türkiye’de örnek projelerinde Gaziantep’i pilot il ya da kilit il olarak seçiyorlarsa bunun altında yatan gerçeği iyi irdelenmesi lazım” dedi.