HIZLI ERİŞİM
08.07.2013

ANNE BABA ÇOCUĞUN EN İYİ MODELİDİR

Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda düzenlenen eğitim programına Büyükşehir Belediyesi Anaokulu ve Kreşleri ile Kurbanbaba Mutlu Anne ve Hacıbaba Umut Anne Merkezlerinde eğitim gören çocukların ebeveynleri katıldılar.

 

Büyükşehir Belediyesi Anaokulu ve Kreş Müdürü Sibel Çuhadar tarafından Anne Baba Tutumları, Aile Tipleri, Çocuk Eğitiminde Yaklaşım Modelleri, Tutum ve Yaklaşımların Çocuk Üzerindeki Etkileri konularını kapsayan bir sunum yapıldı.

 

Kişilik gelişiminin insanın yaşamı boyunca süre geldiğini, kişilik gelişiminin temelinin ise çocukluk döneminde atıldığını vurgulayan Çuhadar, “Anne-babanın ve ailenin diğer bireylerinin çocukla olan etkileşimi, yani aile modelleri çocuğun ileride nasıl bir birey olacağını etkilemektedir.Çocuk doğumdan itibaren model olarak anne-baba ve çevresindeki diğer kişileri gözleyerek gelişir bu nedenle çocuklar en yakın çevrelerinde bulunan anne-babalarının olumlu veya olumsuz özelliklerini model almalarıyla olaylar karşısında kendi davranışlarını oluştururlar” dedi.

 

Bir çocuğun sağlıklı, güvenli ve mutlu bir birey olarak kişiliğini oluşturmasının ilk adımı ailede anne-babanın tutumlarıyla şekillenir, diyen Sibel Çuhadar, “Anne baba tutumlarını olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayırabiliriz.Elbette bir tutumu olumlu ya da olumsuz yapan, bu tutumun tutarlılığı ve sevgi+kontrol dengesinin nasıl oluşturulduğudur.

 

Aile tiplerini Otoriter aile, İlgisiz ve kayıtsız aile, Aşırı koruyucu aile, Tutarsız aile, Mükemmeliyetçi aile, Aşırı hoşgörülü aile ve Demokratik aile olarak sınıflamak mümkündür. Çocuğu aşırı ilgiye boğan ya da ilgisiz bırakan aile tipleri çocuğun ileriki yaşamında uyumsuz, anlayışsız ve bencil tipler olmalarına neden olmaktadır.

 

Bu aile tipleri içerisinde en ideal olanı ise Demokratik Aile Tipidir.  En olumlu aile modelidir. Anne-babanın çocuğu kabulü, sevgi ve sevecenlikle ele alması, çocukla ilgilenmesi şeklinde davranışa yansımaktadır. Her şeyden önce anne-baba iyi bir modeldir. Çocuklarında görmek istemedikleri davranışları kendileri de yapmazlar. Çocuk sınırlar içinde özgürdür.

 

Demokratik ve güven verici ortamda yetişen çocuk, kendine ve çevresine saygılı, sınırlarını bilen, yaratıcı, aktif, girişken, sağlıklı ilişkiler kurabilen, saygılı, sorumluluk sahibi, hoşgörülü, uyumlu bir birey olarak yetişir” diye konuştu.

 

Bu eğitimlerin yeni öğretim döneminde de devam edeceğini vurgulayan Sibel Çuhadar, Aile İçi İletişim, Aile İçerisinde Sevgi Dilleri, İfade Şekilleri ve Anlamak başlıkları ile ele alacağız. Son dönemde ülkemizde ve kentimizde sıkça karşılaştığımız boşanma olaylarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması ve ortaya çıkan sorunlarla baş etme yöntemlerini geliştirme metotlarını ebeveynlerle paylaşacağız.