90. YILA YARAŞIR KURTULUŞ RESEPSİYONU
Şato Restoran'da verilen resepsiyonun ev sahipliğini Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey yaptı. Başkan Güzelbey, geceye katılan davetlileri kapıda karşıladı.
Karşılamanın ardından verilen kokteyl ve hava-i fişek gösterisi ile 25 Aralık Kurtuluş Bayramı Resepsiyonu başladı.
Kurtuluş Resepsiyonuna KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Milletvekilleri, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Oda Başkanları ile çok sayıda protokol üyesi ve vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende konuşan Başkan Dr. Asım Güzelbey, günün anlam ve önemine değinerek, önceki yıllara göre kurtuluş bayramlarının kutlama şeklinin değiştiğini ve değişen Türkiye'ye de böylesinin yakışacağını söyledi.
Resepsiyona katılanların 90. Kurtuluş Yıl Dönümünü kutlayan Güzelbey, 1918-1921 Yıllarının Türkiyenin olduğu kadar açlığı, sefaleti, ihaneti yaşayan güzel Antebimizin kötü günleri olduğunu, 11 ay süren kuşatma ve verilen 6317 şehitten sonra bugünlere gelindiğini söyledi.
GÜZELBEY; BİZ, BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE GÜÇLÜ OLURSAK HİÇ BİR MECLİSTEN BÖYLE BİR YASA ÇIKAMAZ
Biz bugünleri; yad ederek, unutmayarak ama hamasi nutuklar atarak, kin ve intikam duyguları ile değil, birbirimizle daha fazla kenetlenme, çalışma, üretme ve bir güç günü olmak olarak görüyoruz. Biz güçlü, kuvvetli, birlik ve beraberlik içinde olursak ne Fransa ne de İsviçre Meclisinden böyle bir yasa çıkar. Bu nedenle bugünü Fransa Meclisinde 22 Aralık tarihinde çıkan kararın gölgesinde kutladığımızı düşünüyorum ama biz hiçbir zaman onlardan intikam alalım demedik, tam tersine bu günü, daha çok çalışan, kuvvetli, daha güçlü bir millet olarak el ele vermemiz gereken bir gün olarak görüyoruz dedi.
GTOda düzenlenen toplantıda, Türkiyenin özellikle diplomatlarının yaşadığı Ermeni sorununa değinen Başkan Güzelbey, 1973te başlayan Türk Diplomatlarına karşı işlenen cinayetlerin, Fransadaki THYna Türkler için konulan bombanın patlaması sonucu 3 Fransız vatandaşının ölmesi ile ne Ermeni direnişi kaldı, ne de Ermeni intikamı kaldı. Bunları ve geçmişimizi unutmamız lazım, biz bugünlere gelmek için 6317 şehit verdik. Nice bilinen kahramanlarımız kadar bilmediğimiz, tarihe geçmeyen kahramanlarımız da var. Bunlar arasında gecikmiş bir vefa borcumuz olan Ali Şefik Özdemir Beyin adını taşıyan bir anıt ve anıtın yer aldığı parkın açılışını yaptık dedi.
Antep Savunmasında destanlar yazan onun gibi nice komutanlar ve kahramanlar vardı diyen Başkan Güzelbey, Fransız İşgal Kuvvetleri komutanlarından Yüzbaşı Andrea Lefeure Tailonun, Şahinbeyin Elmalı Köprüsündeki üstün direnişindeki takdir hislerini yazdığı satırları ve Yazar Kaya Öztaşın Şahinbeyi anlattığı yazının bir bölümünü konuklarla paylaştı.
Türk Milletinin tarihi boyunca önemli devletler ve medeniyetler kurduğunu, hiçbir zaman devletsiz kalmadığını söyleyen Gaziantep Valisi Erdal Ata, Daima istikbalini ve özgürlüğünü ön planda tutmuş, gerektiğinde bu hususta canını ve kanını her zaman vermiştir dedi.
Vali Ata, Osmanlı İmparatorluğunun zayıfladığı, gücünü yitirdiği son dönemde yurdumuz dört bir yandan Avrupa Devletlerinin işgaline uğradı. İşte, Gaziantepte, bu paylaşımda Fransızların payına düşen, işgal edilmek istenen kentlerimizden biriydi. Ancak 90 yıl önce bu kentte yaşayan Gaziantep halkı açlığa, sefalete, yokluğa aldırış etmeden direniş gösterdiler. Gaziantep halkının gösterdiği bu direniş Türk Milli Mücadelesine de örnek olmuş, Türk Milletinin kendine olan güvenini kazanmasını sağlamıştır.
Bu topraklarda eğer hür olarak yaşıyorsak, bayrağımız göklerde nazlı nazlı dalgalanıyorsa, camilerimizde ezanlarımız okunuyorsa bunu bu topraklar uğruna canını feda eden aziz şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz dedi.
BEN, GAZİ MAGUSADAN DOKTOR DERVİŞ EROĞLU
Gazianteplilerin, Fransızları bu topraklardan kovduğu 90.Yılda aranızda bulunmaktan ve sizlere hitap etmekten büyük bir mutluluk duymaktayım. Sizlere Kuzey Kıbrıs Türk Halkının sevgilerini, selamlarını ve kutlamalarını getirmiş bulunmaktayım diyen Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Çocukluk yıllarımız İngiliz Kraliçesinin adına okunan marşları okumakla geçmiştir. İngilizler zamanında Türk kelimesi kullanılmıyordu. Ortaokulu bitirdikten sonra Kıbrısta açılan ilk Türk Maarifine bağlı ilk Türk Lisesi olan Magusa Namık Kemal Lisesinde buldum kendimi. Türkiyeden gelen hocalarımız bizlere Türklerin Kurtuluş Savaşındaki kahramanlıklarını aktarmıştır. İşte Karayılanları, Şahinbeyleri biz o zaman okuduk dedi.
20 Temmuzda başlayan 1.Barış Harekatı ve takip eden harekatlarda Magusada Seferi Hastanede doktor olarak görev yaptığını söyleyen Derviş Eroğlu, Mücahitlik yıllarının Magusada ve köylerinde geçtiğini, o gündür bugündür Kıbrıs olayları içinde ve Ana Vatan Türkiyenin tüm hükümetleri ile diyalog içerisinde Kıbrıs Türk Halkının mutluluğu ve özgürlüğü için mücadele ettiklerini dile getirdi.
Rahmetli Ecevitin, Düşman Magusaya giremediği için adı Gazi Magusa olsun dediğini, Gaziantepe iyi bir arkadaş olan Gazi Magusanın böylece ortaya çıktığını, iki kentin Gaziliğini ve Gazi bir kentten olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, İşte ben Gazi Magusadan Doktor Derviş Eroğlu diye kendini tanıttı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs halkı Gaziantepin vermiş olduğu kurtuluş mücadelesinin aynısını vermiştir. Bugün Kıbrısa gelip şehitliklerini gezdiğiniz zaman 3 aylık çocuklar, 90 yaşında insanlarımız toplu mezarlardadır. Bu verilen şehitlerin sonucunda Ana Vatanımız Kıbrıs Barış Harekatını gerçekleştirmiştir. Siz hiç en sevdiğiniz insanın kurşun yarası almışken gözlerinizin içine bakıp Derviş Ağabey Kurtulacak mıyım ? dediğini, en yakınınızın eşine şehit olduğu haberini verdiğinizde karısının bayılarak ayaklarınızın dibine düştüğünü gördünüz mü ? biz onu gördük, onun için elbette özgürlüğümüz için mücadele edeceğiz. Sonra dünya kadar toprak verip, sonra Kıbrıslı Rumun merhametine bu hakkı vermeyiz. Adada, bir anlaşma olacaksa, ada üzerinde Kıbrıs Türk Halkının ve Ana Vatanın hakları korunacak, biz de bu topraklarda insan gibi onurumuzla, özgürce yaşayacağız.
Sevgili kardeşlerimiz, biz bu bağımsızlık mücadelesini verirken ebetteki Gaziantepteki kahramanları, Gaziantep halkının mücadeleyi, Gaziantepteki direnişi örnek aldık. Çanakkalede, Kurtuluş Savaşında değişik cephelerde Türk Askerinin kahramanlıklarını örnek alarak bu mücadeleye başladık. Mutluyuz, çünkü mutlu sona ulaştık.
Kıbrıs Türk Halkı varoluş mücadelesi verirken dünya seyretmiştir, nasıl Türk Halkı Kurtuluş Savaşında işgalcilerine karşı Milli Mücadelesini verirken seyrettiyse, bizim de Rumlar tarafından ezilmemizi seyretmişlerdir. Biz sadece Ana Vatan Türkiyeye güveniyoruz ve ben hep şunu söylüyorum Ana Vatan olmazsa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmaz. Gaziantepin 90.Kurtuluş Yıl dönümünü, Kuzey Kıbrıs Halkının tüm içten dileklerimle kutluyorum dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Sanatçı Sunay Akın söyleşisinin ardından, İncesaz Grubu tarafından muhteşem bir konser verildi.