GASTROANTEPFEST ‘HASAT GÜNLERİ’ WORKSHOP MUTFAĞINDA DÜNYA LEZZETLERİ
Gaziantep’in zengin mutfağıyla sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşımayı hedefleyen Uluslararası GastroAntep Festivali bu yıl Dünya’yı ve Türkiye’yi etkisi altına alan COVID-19 Salgını nedeniyle ‘GastroAntep Hasat Günleri’ olarak dijital ortamlarda canlı yayınlarla gerçekleştirildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) koordinasyonunda, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) iş birliği içinde bu yıl 3.’sünü düzenlediğimiz ‘GastroAntep Hasat Günleri’nde; yerli yabancı şefler, gastronomi profesyonelleri, Türkiye’nin önemli yatırımcıları ve gurmelerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası gazeteci olmak üzere çok sayıda yerli-yabancı basın yer aldı.
‘GastroAntep Hasat Günleri’ ile gastronominin Başkenti olan Gazi şehir; geleneksel lokantaları, yerel gıda ürünleri ve zengin kültürüyle dünyanın en önemli gastronomi destinasyonlarından biri olduğunu bir kez daha ispatladı.
Yöresel lezzetlerin, yerel üreticilerin coğrafi işaretli ürünlerle hazırladığı imza tatların tanıtıldığı ve tadıldığı ‘GastroAntep Hasat Günleri’nde iki gün boyunca, Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, pasta şefleri, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri ve şeflerinin katılımlarıyla geniş bir platformda Gaziantep ürünleri yeniden yorumlanarak, farklı tekniklerde sunumlar hazırlandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile GastroAntep resmi web sitelerinden, sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlarla gerçekleştirildi.
GastroAntep workshop mutfağında;
11.09.2020: Eataly İstanbul Executive Chef’i Claudio Chinali, İtalyan göçmenler sayesinde Amerika'dan dünyaya yayılmış bir tatlı olan Cannoli’ye baklava hamuru, sade yağ, pudra şekeri ve tarçın ile yeni bir yorum kattı.
11.09.2020: Muutto Street Food Executive Chef Umut Karakuş, özellikle mezeler üzerine çalışmayı sevdiğini belirterek, baklava hamurundan hamsi yaptı.
11.09.2020: Günaydın Steakhouse kurucusu Cüneyt Asan, Gaziantep’in yöresel ürünleri ve bıçak kıymasıyla farklı çeşitlerde acılı kıyma, sade kıyma, simit kebabı, tepsi kebabı olmak üzere mangalda kebap çeşitleri yaparak dinleyicilere ikram etti.
11.09.2020: İspanya’dan gelen Michelin Yıldızlı şef Ruben Arnanz, tütsüde pişirilmiş yumurta ile Gaziantep ürünleriyle yapmış olduğu sosu birleştirerek festivale özgü bir lezzet sundu.
12.09.2020: İspanya’dan gelen Executive Chef Juan Jose Losada, üzeri sumak soslu kızarmış kuzu ciğeri ile üzerine mantar erişteli tereyağında pişirilmiş uykuluk hazırlayarak geleneksel lezzetleri güncel yaklaşımlarla sundu.
12.09.2020: Pasto Chef & Owner Hakan Doğan, workshop mutfağında ‘Ekmeğin geleceği geçmişinde saklıdır’ sözleriyle ekmeğin hayatımızdaki yerinden ve tarihi geçmişinden bahsetti. Çeşitli malzemelerle yaptığı ekmeği dinleyicilerle paylaştı.
12.09.2020: ENG Group Gastronomi Direktörü Rafet İnce, Gaziantep’e özgü Alenazik yemeğini farklı bir yorumla sunumunu gerçekleştirdi. Kuzu döş eti ve zahter, kimyon, tahin kullanarak hazırladığı yemeğin üzerine nane, maydanoz zeytinyağı ile sos yaptı.
12.09.2020: EKS Şef-Kurucu Eyüp Kemal Sevinç, kuzu fileto, sumak, kırmıziber, antepfıstığı ve ezmesi, köz patlıcan kullanarak, Gaziantep ürünlerinden esinlenerek yaptığı bir yemeği sundu.
12.09.2020: Alaf Kuruçeşme Executive Chef Murat Deniz Temel, klasik baklava hamurlarının arasına haşlanmış nohut ve ciğer kavurması harcı ekleyerek görünüşüyle göz dolduran baklava görünümlü bir börek hazırladı. Böreğin yanına ise, maydanoz, nane, soğan, fesleğen yanında baharatlarla lezzetlendirdiği bir salata yaptı. Ardından, taze fıstık kabuklarını ufak parçalar halinde doğrayıp süzme yoğurtla birleştirerek fıstık cacığı hazırladı.